خانه / اخبار / جمعیت و باروری سالم / علت ریزش موی شدید و ناگهانی چیست؟

علت ریزش موی شدید و ناگهانی چیست؟

علت ریزش موی شدید و ناگهانی چیست؟

ریزش مو با افزایش سن یک امر اجتناب ناپذیر است. در زندگی امروزی به دلایل مختلفی از جمله تغییرات ایجاد شده در الگوی زندگی، رژیم‌های غذایی و استرس، ریزش مو در برخی از افراد (به خصوص آقایان) از سنین پایین‌تری شروع می‌شود که این مسئله ممکن است برای برخی از افراد ترسناک باشد.

اما ترسناک تر از ریزش موی زودهنگام، ریزش موی ناگهانی است! یعنی فردی که تا چند وقت پیش هیچ مشکلی از نظر ریزش مو نداشته، در یک بازه‌ی زمانی کوتاه و به طور ناگهانی یک قسمت یا همه‌ی موی سر او دچار ریزش می‌شود. در این مقاله به بررسی دلایل ریزش موی ناگهانی خواهیم پرداخت.

به طور کلی، ریزش روزانه حداکثر ۱۰۰ تار مو در انسان طبیعی در نظر گرفته می‌شود. این ریزش مو بیشتر در هنگام شانه کردن موها، استحمام  یا زمان خواب اتفاق می‌افتد. در یک فرد جوان، همزمان با ریزش یک تار مو، با فعالیت فولیکول‌های مو، تار موی جدید در همان محل جایگزین می‌شود. در واقع به طور طبیعی بین ریزش مو و رویش مو، یک تعادل وجود دارد. بنابراین کچلی و طاسی در افراد جوان به طور معمول دیده نمی‌شود.

با افزایش سن به دلایل فیزیولوژیکی و ژنتیکی، تعادل بین ریزش و رویش به هم خورده و بسیاری از افراد دچار طاسی‌های کم تا شدید می‌شوند. اکثر طاسی‌ها از نوع ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه یا آلوپسی آندروژنی هستند. به شکل طاسی ریزش موی ژنتیکی هم می‌گویند.

پس به طور کلی همه‌ی ما ریزش مو داریم؛ منتها موهای ریخته شده جایگزین می‌شوند. وقتی تعادل بین ریزش و رویش موها به هم بخورد، می‌گوییم فرد به ریزش مو مبتلا است.

ریزش موی شدید

ریزش موی ناگهانی چیست ؟

ریزش مو به طور کلی بین آقایان شایع‌تر از خانم‌ها است. با این وجود، ریزش مو در خانم‌ها نیز شیوع زیادی دارد. به طوری که گفته میشود حدود ۳۷ درصد خانمهای زیر ۵۰ سال دچار ریزش مو می‌شوند.

روند ریزش مو می‌تواند به دو صورت تدریجی یا ناگهانی باشد. اگر ریزش مو به صورت تدریجی باشد، فرد به مرور متوجه افزایش تارهای موی ریخته شده در مقایسه با قبل می‌شود. این روند اگر ادامه پیدا کند، ممکن است باعث کچلی و طاسی نیز بشود. اما در نوع ناگهانی، ریزش مو در یک بازه‌ی زمانی کوتاه مدت شروع می‌شود و فاصله‌ی میان شروع ریزش مو و نمایان شدن کم‌پشتی یا طاسی، کوتاه خواهد بود.

توجه داشته باشید که ریزش مو علاوه بر تاثیر بر جنبه‌های زیبایی، بر جنبه‌های روحی روانی نیز اثرگذار است. چرا که فرد دچار ریزش مو، ممکن است به دلیل ناراحتی و خجالت از وضع موهای خود، از حضور در بسیاری از مناسبت‌های شغلی، تحصیلی، تفریحی و اجتماعی دوری کند. این اجتناب تا برطرف شدن ریزش مو ادامه خواهد داشت که حتی ممکن است برای ماه‌ها طول بکشد. همین موضوع به تدریج باعث کاهش اعتماد به نفس و آغاز مشکلات روحی روانی خواهد شد.

شایع‌ترین علل ناگهانی ریزش مو

آلوپسی آندروژنی

در بسیاری از موارد دلیل اصلی ریزش مو، آلوپسی (طاسی) آندروژنی است. آلوپسی آندروژنی معمولاً به صورت تدریجی رخ می‌دهد؛ اما می‌تواند از دلایل ریزش موی ناگهانی هم باشد. در این نوع طاسی، عوامل ژنتیکی و هورمونی نقش مهمی دارند:

  • عوامل ژنتیکی: اگر سابقه‌ی ریزش مو و طاسی در پدر، عمو، دایی یا دیگر اقوام شما وجود داشته باشد، احتمال این واقعه در شما بیشتر از حالت عادی است. بنابراین هنگام مراجعه به کلینیک، پزشک معالج حتما در مورد سابقه‌ی فامیلی ریزش مو در سنین پایین از شما سوال خواهد کرد.
  • عوامل هورمونی: هورمون تستوسترون و دی هیدروتستوسترون هم در آقایان و هم در خانم ها وجود دارد اما مقدار آن در بدن آقایان بالاتر است. افزایش سطح این هورمون‌ها در بدن هر فرد نسبت به حالت عادی برای او، با افزایش میزان ریزش مو در ارتباط است. به همین دلیل درخواست آزمایش خون برای بررسی سطح هورمون‌ها یکی از اقدامات در بررسی علت ریزش مو ناگهانی است.

متاسفانه درمانی برای آلوپسی آندروژنی وجود ندارد. البته داروهایی مانند ماینوکسیدیل و فیناستراید می‌توانند در به تعویق انداختن طاسی موثر باشند ولی برای جبران موهای از دست رفته، تنها راه درمانی کاشت مو است.

رژیم غذایی نامناسب

همان طور که گفته شد، ساخت تارهای موی جدید در فولیکول‌های مو اتفاق می‌افتد. برای این کار مواد مختلفی مورد نیاز است که کمبود آن‌ها می‌تواند باعث ریزش موی ناگهانی شود.

شاید شما هم شنیده باشید که فردی در اثر پیروی از یک رژیم غذایی غیراصولی، دچار ریزش مو ناگهانی شده است. معمولاً در مورد این اشخاص می‌بینیم که با اندکی کشش، دسته‌ای تارهای مو از سر جدا می‌شوند.

جنس تارهای مو پروتئینی است. به همین دلیل کمبود مواد پروتئینی در رژیم غذایی می‌تواند باعث ریزش موی ناگهانی شود. منابع پروتئین در رژیم غذایی شامل انواع گوشت‌ها (ماهی، مرغ و گوشت قرمز)، تخم مرغ و لبنیات است.

ویتامین‌های مختلفی نیز برای ساخت تارهای مو مورد نیاز است که از مهم‌ترین آن‌ها می توان به گروه ویتامین‌های ب و به خصوص نیاسین و بیوتین اشاره کرد. به طوری که در اکثر داروها، مکمل‌ها و شامپوهای تقویت‌کننده‌ی مو، این ویتامین‌ها وجود دارند.

وجود برخی از مواد معدنی نیز در فرایند ساخت تارهای مو ضروری است. کمبود آهن علاوه بر ایجاد کم‌خونی، میتواند باعث ریزش مو ناگهانی شود. کلسیم و منیزیم که به وفور در لبنیات وجود دارند، در واکنش‌های ساخت تارهای مو حضور داشته و حائز اهمیت‌اند. عنصر روی (زینک) هم از دیگر مواد مورد نیاز در ساخت تارهای مو است. کمبود هر یک از عناصر گفته شده می‌تواند باعث ریزش مو بشود.

ریزش موی ناگهانی در اثر تغذیه نامناسب، بیشتر در افرادی مشاهده می‌شود که مشکلات سوء جذب (مثل بیماری‌های دستگاه گوارش) دارند یا از رژیم‌های لاغری غیراصولی پیروی می‌کنند.

ریزش مو در اثر رژیم غذایی نامناسب معمولاً با برطرف کردن کمبودهای بدن، خود به خود درمان می‌شود و نیاز به مداخلات درمانی دیگری ندارند.

 

تلوژن افلوویوم

برای این که عارضه‌ی تلوژن افلوویوم را بهتر متوجه شوید باید ابتدا مروری بر مراحل رشد مو داشته باشیم. چرخه‌ی زندگی تارهای مو، سه مرحله دارد:

  1. مرحله‌ی آناژن یا فاز رشد: در این مرحله، رشد تارهای مو اتفاق می‌افتد. آناژن معمولاً حدود ۳ سال طول می‌کشد و به طور متوسط، ۹۰ درصد تارهای موی هر فرد در مرحله‌ی آناژن قرار دارند.
  2. مرحله‌ی کاتاژن یا فاز موقت: کاتاژن یک مرحلهی گذرا و موقت بوده و مثل یک پل بین مرحله‌ی آناژن و تلوژن است. این فاز معمولا کمتر از سه هفته طول می‌کشد. فقط حدود ۱ درصد از تارهای موی فردی سالم از نظر ریزش مو در این مرحله قرار دارند.
  3. مرحله‌ی تلوژن یا فاز استراحت: در این مرحله تارهای مو دیگر رشدی نخواهند داشت. این مرحله حدود ۳ ماه طول می‌کشد و به طور متوسط ۱۰ درصد از تارهای موی یک فرد در این مرحله قرار دارد. در پایان مرحله‌ی تلوژن، تار مو از پیاز مو جدا شده و می‌ریزد.

در بیماری تلوژن افلوویوم، به دلایلی که در ادامه ذکر خواهد شد، تارهای مو مراحل آناژن و کاتاژن را سریع‌تر طی کرده و در نتیجه، درصد بیشتری از موها در مرحله‌ی تلوژن قرار می‌گیرند. به همین دلیل سرعت ریزش تارهای مو افزایش می‌یابد. یعنی مثلا به جای ۱۰۰ تار مو، روزانه ۴۰۰ تار مو می‌ریزد. تلوژن افلوویوم به نوعی سردسته‌ی علل ریزش موی ناگهانی است.

تلوژن افلوویوم به دلایل مختلفی می‌تواند ایجاد شود. همه‌ی این دلایل یک پایه‌ی مشترک دارند؛ آن هم وارد شدن استرس شدید به بدن است. ین استرس می‌تواند به دلیل مسائل روحی، بیماری‌های جسمی، تغییرات ناگهانی و آسیب‌ها باشد.

نکتهی قابل توجه این است که مواجهه با یک استرس شدید، بلافاصله باعث ریزش مو نمی‌شود. استرس شدید با سرکوب فعالیت سلول‌های سازنده‌ی مو، ساخت تارهای موی جدید را کاهش می‌دهد. همچنین باعث افزایش سرعت عبور از مرحله‌ی رشد یا آناژن می‌شود. می‌دانیم که ریزش مو زمانی اتفاق می‌افتد که فاز کاتاژن و تلوژن به اتمام برسند؛ که روی هم رفته ۳-۴ ماه طول می‌کشد. به این ترتیب حدود ۳ ماه بعد از یک استرس شدید، ریزش موی ناگهانی آغاز می‌شود.

بیماری تلوژن افلوویم

مثال‌هایی از استرس که می‌توانند باعث ریزش موی ناگهانی شوند:

  • استرس شدید
  • رژیم غذایی نامناسب
  • تب شدید
  • صدمات شدید جسمی
  • کاهش وزن ناگهانی
  • استرس
  • قطع عضو
  • رویدادهای حساس زندگی مانند کنکور، جدایی یا از دست دادن عزیزان

تلوژن افلوویوم معمولاً بعد از برطرف شدن علت استرس، خود به خود درمان شده و نیازی به دارو یا مداخلات درمانی دیگر ندارد.

مصرف برخی داروها

ریزش موی ناگهانی می‌تواند ناشی از مصرف داروهای مختلف باشد. لیست داروهایی که می‌توانند باعث ریزش مو شوند، بسیار طولانی است. اگر به تازگی مصرف دارویی را شروع کرده‌اید و پس از آن، ریزش موی شما افزایش یافته است، این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید. در بسیاری از موارد می‌توان از یک داروی جایگزین دیگر استفاده کرد. ریزش مویی که در اثر عارضه‌ی دارویی باشد، معمولا در طی چند ماه پس از قطع دارو برطرف شده و موها مثل قبل خواهند شد.

معروف‌ترین داروهایی که باعث ریزش موی ناگهانی می‌شوند، شامل موارد زیر اند:

داروهای شیمی درمانی

شاید معروف‌ترین داروهایی که باعث ریزش مو می‌شوند، داروهای شیمی درمانی باشند. این داروها برای جلوگیری از رشد سلول‌های سرطانی، تقسیم شدن سلول‌ها را مهار می‌کنند. البته نه تقسیم همه‌ی سلول‌ها، صرفاً تقسیم سلول‌هایی را مهار می‌کنند که سرعت تکثیر بالایی دارند.

علاوه بر سلول‌های سرطانی، سلول‌های فولیکول‌های مو هم سرعت تقسیم زیادی دارند. به همین دلیل یکی از اثرات ناخواسته‌ی این داروها، جلوگیری از تقسیم سلولی در فولیکول‌های مو است. همان طور که می‌دانید، فولیکول‌های مو محل ساخت تارهای موی جدید هستند و اگر تقسیم سلولی در آن ها مهار شود، تار موی جدید ساخته نمی‌شود.

داروهای ضدبارداری

همان طور که گفته شد، تغییر در سطوح هورمون‌های جنسی می‌تواند باعث ریزش موی ناگهانی شود. داروهای ضدبارداری هم باعث تغییر در تعادل بین هورمون‌های جنسی می‌شوند. بنابراین ریزش مو در هنگام مصرف این داروها ممکن است اتفاق بیفتد.

ریزش موی پس از بارداری

ریزش مو پس از زایمان یا دوران شیردهی، یکی از شایع‌ترین شکایت‌های مادران و یکی از دلایل ریزش موی ناگهانی است. در حین بارداری، سطح هورمون‌های جنسی استروژن و پروژسترون در بدن مادر بالاست و پس از زایمان، سطح این هورمون‌ها به طور چشمگیری کاهش پیدا می‌کند. این تغییر باعث می‌شود تا فولیکول‌های مو که سازنده‌ی تارهای مو هستند، وارد مرحله‌ی استراحت شوند. به همین دلیل پس از ریزش هر تار مو، تار موی جایگزینی برای آن وجود نخواهد داشت و موهای مادر پس از زایمان کم پشت خواهد شد.

نکته‌ی مهم این است که مادر نباید به هیچ عنوان نگران باشد! چرا که با گذشت زمان و معمولا در طی همان سال اول پس از زایمان، اوضاع بهتر و موهای مادر مثل قبل از بارداری خواهد شد.

ابتلا به برخی بیماری‌ها

بیماری‌های مختلفی می‌تواند موجب ریزش موی ناگهانی شود که برخی از آن‌ها را در ادامه بررسی می‌کنیم:

عفونت‌ها

برخی عفونت‌ها می‌توانند باعث ریزش موی ناگهانی شوند. شایع‌ترین آن‌ها عفونت‌های قارچی هستند که بیشتر در کودکان، نوجوانان و افراد دچار ضعف سیستم ایمنی مشاهده می‌شوند. شیوع عفونت‌های قارچی در بزرگسالان سالم کم است.

تینه‌آ کاپیتس یک بیماری قارچی است که علت آن گروهی از قارچ‌ها به نام درماتوفیت‌ها هستند. محیط‌های گرم و مرطوب برای رشد این قارچ‌ها مساعد است؛ به همین دلیل پوست و موی سر زیستگاه مناسبی برای آن‌ها محسوب می‌شود.

شاخص‌ترین علامت این بیماری، ریزش موی ناگهانی است. ممکن است محل دچار ریزش مو، دردناک هم باشد. این بیماری به راحتی از یک شخص به شخص منتقل می‌شود. استفاده از کلاه، حوله و شانه‌ی آلوده از راه‌های انتقال این بیماری است.

درمان این عفونت قارچی با مصرف داروهای ضد قارچی مثل گریزئوفولوین، تربینافین یا فلوکونازول به مدت ۴ تا ۶ هفته است. معمولا ریزش مو با درمان برگشت‌پذیر است.
از عفونت‌های دیگری که می‌توانند باعث ریزش موی ناگهانی شوند، می‌توان به فولیکولیت اشاره کرد. در این بیماری التهاب در فولیکول‌های مو اتفاق می‌افتد. بنابراین بعد از ریزش مو، تار موی جایگزینی رشد نخواهد کرد و آن منطقه طاس خواهد شد.

بیماری‌های تیروئیدی

ریزش موی ناگهانی می‌تواند علامتی از کم‌کاری غده‌ی تیروئید باشد. کم‌کاری غدهی تیروئید علائم دیگری مثل ضعف و خستگی، چاقی و پف کردن صورت، کند شدن حرکات و رفلکس‌ها و خشکی پوست نیز خواهد داشت. در صورتی که پزشک معالج شما به این بیماری مشکوک باشد، انجام آزمایش خون برای تشخیص کمک کننده است.

تریکوتیلومانیا

اختلال وسواس موکنی یا تریکوتیلومانیا، اختلالی روانی است که هم در آقایان و هم در خانم‌ها مشاهده می‌شود. این اختلال در میان دختران جوان شایع‌تر است.

در تریکونیلومانیا فرد به طور وسواس گونه‌ای اقدام به کندن موهای خود می‌کند. هنگام معاینه‌ی فیزیکی، پزشک با مشاهده‌ی نحوه‌ی رشد موها و برخی سرنخ‌های دیگر، به این بیماری شک خواهد کرد. هم از روش‌های دارویی و هم از روش‌های روان درمانی می‌توان برای درمان این بیماری کمک گرفت.

بیماری لوپوس

بیماری لوپوس بیشتر با ضایعات پوستی قرمز رنگی که به شکل پروانه بر روی بینی و گونه‌ها ایجاد می‌کند، شناخته می‌شود. این بیماری، یک بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی اشتباهی به سلول‌های بدن حمله کرده و به آن‌ها آسیب وارد می‌کنند. در بیماری لوپوس ممکن است پوست سر نیز درگیر شده و مناطقی به شکل سکه دچار ریزش موی ناگهانی شوند.

بیماری لوپوس در خانم‌ها بیشتر از آقایان دیده می‌شود. ریزش موی ناشی از این بیماری می‌تواند موقت یا دائمی باشد که بستگی به شدت بیماری و نوع آن دارد.

آلوپسی آره‌آتا

ریزش موی سکه‌ای یا آلوپسی آره‌تا، مانند بیماری لوپوس نوعی بیماری خودایمنی است. در لوپوس کل بدن درگیر می‌شود و در آلوپسی آره‌آتا، سلول‌های ایمنی تنها به فولیکول‌های مو حمله می‌کنند.

آلوپسی آره آتا معمولاً باعث ریزش موی ناگهانی با حدود مشخص و به شکل مناطق دایره‌ای کوچک می‌شود. البته می‌تواند باعث ریزش کل موهای سر یا حتی کل موهای بدن شود. در این حالت‌ها به بیماری آلوپسی توتالیس و یونیورسالیس گفته می‌شود.

ریزش موی ناگهانی ناشی از آلوپسی آره‌آتا معمولاً خود به خود درمان می‌شود. در موارد وخیم‌تر، درمان بیماری با تزریق موضعی کورتون توسط متخصص پوست انجام می‌شود.

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک که به آن پیکوز (PCOS) هم می‌گویند، بیماری است که تنها در خانم‌ها دیده شده و باعث اختلال در تعادل هورمون‌های جنسی آن‌ها می‌شود. همانطور که پیش‌تر اشاره کردیم، اختلال در تعادل هورمون‌های جنسی می‌تواند باعث ریزش موی ناگهانی یا تدریجی شود. البته سندرم تخمدان پلی‌کیستیک بیشتر از این که باعث ریزش مو شود، باعث پرمویی در نقاط مختلف بدن می‌شود.

پرسش و پاسخ با پزشک متخصص

در این بخش از نوشتار پاسخ پرسش های پر تکرار شما بصورت کامل توسط پزشک متخصص پوست و موی کلینیک خانه سفید داده شده است. خواهشمند است ضمن مطالعه دقیق پرسش و پاسخ های این بخش و مطالعه بخش نظرات اگر باز مسئله مبهمی در مورد ریزش موی خود داشتید در بخش نظرات سایت پرسیده تا به تکمیل این بخش و  این نوشتار کمک کرده باشید. همچنین پرسش شما ممکن است سوال بقیه هموطنان عزیز باشد و با دریافت پاسخ در این صفحه هم در وقت شما عزیزان صرفه جویی می شود هم ما توانسته ایم کمکی هرچند اندک به هموطنان عزیز خود کرده باشیم. البته در نظر داشته باشید که بدلیل تعدد بسیار زیاد پرسش های مقالات وب سایت در زمینه های مختلف و محدودیت زمان پزشکان کلینیک، پرسش های تکراری و پرسش هایی که پاسخ آن ها در متن این نوشتار یا سایر نوشتارهای سایت داده شده است از ابتدای بهمن ماه داده نخواهد شد.

تنبلی تخمدان بر ریزش مو تاثیر دارد یا خیر؟

سندروم تخمدان پلی کیستیک باعث ریزش مو می شود. این سندروم در خانم ها باعث بی نظمی قاعدگی، جوش های چرکی، چرب شدن پوست و افزایش موهای زائد بدن و ریزش مو می شود. قرص های جلوگیری از بارداری شایع ترین درمان این سندروم هستند ولی باعث درمان بیماری نمی شوند بلکه برخی از علائم بیماری مثل آکنه و موهای زائد صورت را کاهش می دهد. همچنین از خانم ها در برابر سرطان رحم حفاظت می کند.

داروهایی مثل اسپیرونولاکتون، داروهای ضد هورمون مردانه با مسدود کردن هورمون هایی که باعث بروز علائمی مثل آکنه و موهای زائد صورت می شوند، آن ها را کنترل می کنند. همچنین داروی پروژستین که عادت ماهیانه را تنظیم می کند و هر ماه باید مصرف شود. این دارو خطر سرطان رحم را کاهش می دهد. متفورمین از داروهایی است که به درمان این بیماری کمک می کند. این درمان ها تا حدودی برای افرادی که ریزش موی مردانه دارند موثر است. ماینوکسیدیل هم ممکن است به این افراد کمک می کند. برخی از افراد بانک موی مناسبی برای کاشت مو دارند و حتی کاشت مو می تواند برای این افراد گزینه ی مناسبی باشد.

چند درصد احتمال دارد افرادی که بانک موی ضعیف و سابقه ی خانوادگی ریزش مو دارند، دچار ریزش مو شوند؟

ریزش موی مردانه یا ارثی ممکن است در خانم ها هم دیده شود. در مردان ریزش موها از شقیقه ها شروع شده و تا عقب ادامه می باید و کم کم کل سر طاس می شود. در خانم ها مثل کلاهی که روی سر می گذارند، موهای منطقه ی زیر کلاه کاهش می یابند. این نوع ریزش در آقایان شایع تر است اما در حقیقت متداول ترین نوع ریزش مو ریزش موی ارثی است.

درمان هایی که برای این بیماران در نظر گرفته می شود، تا آخر عمر باید ادامه یابد. یکی از این داروها فیناستراید است که تنها داروی خوراکی می باشد و تا ۸۳ درصد ریزش مو را متوقف می کند و تا ۶۶ درصد باعث رشد مجدد موها می شود. این دارو برای منطقه ی روی سر موثر است تا جلوی سر. این دارو در ۰٫۳ درصد آقایان عوارض دارد. ماینوکسیدیل در غلظت های ۲ درصد و ۵ درصد موجود است که برای آقایان ۵ درصد تجویز می شود. ۷۰ درصد برای تثبیت مو و ۵۰ درصد برای رشد دوباره ی موها موثر است. این محلول باید دوبار در روز استفاده شود. در ریزش موی مردانه درمان های دیگری هم وجود دارد. لیزرهای کم توان و در بعضی مواقع PRP و مزوتراپی مو می توانند کمک کننده باشند.

چه روش های درمانی برای موهای کم پشت و نازک توصیه می شود؟

دلایل متعددی برای ریزش مو وجود دارد. شایع ترین آن وراثت است. اما کم خونی، استرس، عفونت ها، سرطان های داخلی، مشکلات هورمونی مثل کیست تخمدان در خانم ها، کم کاری تیروئید، کاهش فریتین سرم و ریزش فیزیولوژیک پس از زایمان، قطع مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی، داروهای شیمی درمانی یا داروهای روانپزشکی مانند سدیم والپروات، داروهای ضد انعقاد مثل وارفارین و رادیوتراپی نیز می توانند باعث ریزش مو شوند.

برخی کارهای فیزیکی مثل دم اسبی بستن موها یا استفاده ی نامناسب از سشوار می تواند در ریزش مو نقش داشته باشد. بنابراین باید حتما پزشک بیمار را معاینه کند و نوع ریزش مو را تشخیص بدهد. بعضی موقع لازم است آزمایش تیروئید انجام شود و سطح ویتامین ها اندازه گیری شود و فریتین آهن خون بررسی شود. این موارد به تصمیم پزشک بستگی دارد.

راه حل مناسب برای ریزش مو در افرادی که موهای چرب دارند چیست؟

موهای چرب و خشک به خودی خود باعث ریزش مو نمی شود. یعنی چرب بودن یا خشک بودن موها از عوامل ریزش مو نیست. برای این نوع موها ما باید شامپوی مخصوص استفاده کنیم و در کل مراقبت از این موها متفاوت است نه این که باعث ریزش مو شوند.

درمان و داروهای مناسب برای ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی چست؟

معمولا در دوران بارداری مو ها ضخیم تر می شوند. بعد از زایمان و هنگام تولد نوزاد معمولا ریزش موی حاملگی ممکن است شروع شود و تا سه الی چهار ماه طول بکشد. این ریزش مو از نوع فیزیولوژیک است و معمولا رفع می شود و نیاز به درمان خاصی ندارد.

آیا کم کاری تیروئید روی ریزش مو تاثیر دارد یا خیر ؟

کم کاری تیروئید می تواند باعث افزایش وزن و خستگی شود و در پرکاری تیروئید فرد ممکن است با از دست دادن وزن و عصبی شدن مواجه شود. چه کم کاری و چه پرکاری تیروئید هر دو می توانند باعث خشکی و شکنندگی موها و کم پشت شدن آن ها در قسمت سر و بدن شوند که در کل باید درمان اصلی برایشان انجام شود. پزشک تجویزهایی را تا درمان نهایی انجام می دهد.

آیا مزوتراپی می تواند در درمان ریزش مو موثر باشد؟

مزوتراپی مو تزریق زیر پوست است که باعث تحریک مزودرم می شود. ممکن مواد معدنی و اسید های آمینه، اسیدهای نوکلئیک و کوآنزیم ها تزریق شوند و می تواند فولیکول های مو را رشد بدهد. اثر تستسترون را خنثی کرده و گردش خون پوست را تحریک کند و باعث کنترل ریزش مو شود. این درمان باید به تشخیص پزشک انجام شود. مزوتراپی نقش محدودی دارد و ممکن است با درمان های دیگری همراه شود.

میزان تاثیر استرس بر ریزش مو چقدر است؟

هر فرد بین ۱۲۰۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰۰ تار مو دارد. دو تا سه سال طول می کشد که این موها رشدشان تکمیل شود و سپس وارد فاز استراحت می شوند. فاز استراحت تا چهار ماه طول می کشد و پس از آن موها می ریزند و موهای جدید جایگزین می شوند. بنابراین طبق این الگو ریزش تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است.

بعضی از استرس های شدید می تواند باعث تغییر در عملکرد فیزیولوژیک بدن شود و تعداد تار موهایی که در فاز استراحت هستند را افزایش دهد. این موها می ریزند و فرد متوجه ریزش موهای خود می شود، در حالی که علت آن فیزیولوژیکی است. افرادی که تغییرات فیزیولوژیک در بدنشان رخ می دهد، دچار ریزش مو می شوند. در واقع ریزش مو یکی از راه های پاسخ بدن به استرس های فیزیولوژیک شدید است. مثل رژیم های غذایی، داروها، تغییرات در سبک زندگی.

خبر خوب این است که این ریزش موقتی است و موها به حالت عادی بر می گردند. استرس هایی که باعث تغییر فیزیولوژیک می شوند، مانند قطع مصرف داروهای بارداری، رژیم های غذایی سنگین با کالری کم، کاهش مقدار استروژین بدن به دنبال زایمان در خانم ها، بیماری های شدید مثل تب بالا می توانند باعث ریزش مو شوند. جراحی های سنگین عفونت های شدید، برخی داروها و بیماری های تیروئید می توانند باعث ریزش مو شوند. کمبود و همین طور افزایش بیش از حد ویتامین A می تواند منجر به ریزش مو شود.

چه درمانی برای ریزش موی ناشی از اختلالات هورمونی وجود دارد؟

در واقع ریزش موی هورمونی همان ریزش موی ارثی است که شایع ترین ریزش مو در آقایان و خانم هاست. همان طور که گفتیم یک طیفی از درمان های دارویی وجود دارد که اگر موثر نبود کاشت مو را پیشنهاد می کنیم. با روش های جدید کاشت مو این نوع ریزش به خوبی درمان می شود.

کم خونی در دوران کودکی بر ریزش مو در بزرگسالی موثر است؟

مسلما کمبود آهن باعث ریزش مو می شود و این افراد حتما باید مکمل های آهن به همراه ویتامین C که باعث جذب بهتر آهن می شود را مصرف کنند.

ریزش موی سکه ای در ریش درمان قطعی دارد یا خیر؟

بله. در ریزش موی سکه ای، یک دفعه موهای یک بخش از موهای سر خالی می شود. شایع ترین حالت آن مثل سکه است ولی ممکن است کل موهای سر را هم دربر بگیرد. این نوع ریزش مو در موارد زیادی درمان پذیر است. یکی از رایج ترین روش های درمانی تزریق کورتیزول به قسمت های بدون مو است، که معمولا توسط متخصص پوست و با تبحر کافی باید انجام شود.

ممکن است نیاز باشد که دو تا سه بار تکرار شود. ریزش موی سکه ای به این نوع درمان به خوبی جواب می دهد. در برخی افراد ممکن است پزشک تشخیص بدهد که ماینوکسیدیل ۵ درصد مصرف شود که جز درمان های ریزش مو است. پماد یا کرم آنترالین یا پمادهای تحریک کننده ممکن است توسط پزشک تجویز شوند و این بیماری درمان شود.

علت ریزش موی ناشی از کراتینه کردن موها پس از دکلره کردن چیست؟

رنگ مو برای این که بتواند روی مو بنشیند سه مرحله دارد. در ابتدا محافظ کوتیکولی که روی مو هست باید به وسیله ی آمونیاکی که در ترکیب آن وجود دارد از بین برود تا رنگ مو بتواند وارد ساقه ی مو شود. مرحله ی دوم استفاده از آب اکسیژنه است که وارد کورتکس می شود و رنگدانه های موی طبیعی را از بین می برد. در مرحله ی سوم رنگدانه های موجود در رنگ مو وارد کورتکس می شوند. استفاده ی مکرر از مواد دکلره کننده می تواند عوارض غیر قابل جبرانی به وجود آورد و حتی ریزش مو و سفید شدن مو را به دنبال داشته باشد. بنابراین باید در استفاده از مواد دکلره کننده مقداری احتیاط شود.

آیا می توان بدون تجویز پزشک برای درمان ریزش مو از فیناستراید استفاده کرد؟

برخی بدون مراجعه به پزشک داروهایی که دیگران مصرف می کنند را استفاده می کنند. حتما باید پزشک شحص را معاینه کند. چون همه ی ریزش مو ها با فیناستراید و ماینوکسیدیل و داروهای مشابه درمان نمی شوند.

آیا شامپو، مکمل، ویتامین و محصولات آرایشی مراقبت از مو تاثیری بر ریزش مو دارند؟

ویتامین ها و اسیدهای آمینه برای رشد موها ضروری هستند. اما ویتامین هایی که داخل شامپو ها وجود دارند تاثیری ندارد و تنها برای تبلیغات است. چون این مواد از این طریق جذب نمی شوند و بنابراین این مطلب فقط جنبه ی تبلیغاتی دارد. شامپو نمی تواند باعث درمان ریزش مو و رشد مجدد آن ها شود. شامپوها فقط نقش بهداشتی دارند.

آیا قطع مصرف ماینوکسیدیل ریزش مو را افزایش می دهد؟

ماینوکسیدیل به صورت ۵ درصد در آقایان و ۲ درصد در خانم ها استفاده می شود. معمولا وقتی درمان آغاز شد فرد باید مصرف آن را به مدت طولانی ادامه دهد. قطع مصرف آن بعد از سه تا شش ماه اثرش را از بین می برد. ماینوکسیدیل بر مناطق مرکزی و روی سر  نسبت به مناطق جلویی بیشتر موثر است. در برخی موارد متخصص پیوند مو برای تکمیل عمل پیوند مو و کمک به پرپشت شدن موها از این محلول استفاده می کند.

به دلیل اهمیتی که مو در زیبایی ظاهری فرد دارد، افراد سعی می کنند از روش های مختلف این مشکل را درمان کنند. ریزش مو در آقایان اکثر مواقع ارثی بوده و برای حل این مشکل معمولا اقدام به کاشت مو می کنند.

اما ریزش موی خانم ها معمولا ریشه درونی دارد، ممکن است به دلیل اختلالات هورمونی، تغذیه نامناسب، کمبود ویتامین های ضروری، تغییر فصل و موارد این چنینی باشد.
ریزش موی شدید ممکن است نشان از یک مشکل درونی جدی مانند کم کاری تیروئید، مشکل کبدی یا یک مشکل خود ایمنی مانند لوپوس باشد. البته استرس نیز یکی از دیگر عواملی است که ریزش مو را تشدید می کند، شرایط استرس زایی مانند زایمان، تغییر شغل، مرگ نزدیکان و اینگونه موارد به صورت جدی مشکل ریزش مو را شدت می بخشند.
استفاده از شامپوها، سرم ها و سایر داروها و مواد شیمیایی علاوه بر اینکه هزینه زیادی دارند، تاثیر آنچنانی هم نخواهند داشت. از این رو بهتر است به جای روی آوردن به محصولات شیمیایی رژیم غذایی خود را اصلاح کنید. ویتامین ها، آهن و مواد مغذی سالم موجود در میوه ها به قدری مؤثر خواهند بود که می توانید با مصرف درست آنها ریزش مو را کاملاً محدود کنید.
حتی بیشتر شرکت های تولید کننده لوازم آرایشی و بهداشتی از عصاره میوه ها در شامپوها و محصولات تقویت کننده مو استفاده می کنند، پس بهتر است با خوردن میوه به شکل طبیعی تر و موثرتر این مشکل را حل کنیم.
در این مقاله قصد داریم میوه هایی را به شما معرفی کنیم که در درمان ریزش مو و تقویت و رشد دوباره موها موثر هستند.

بهترین میوه ها برای کنترل و درمان ریزش مو

مو برای تغذیه به مواد مغذی و ویتامین های مختلفی از جمله بیوتین، ویتامین E، زینک، سلنیوم، ویتامین C، ویتامین A ، آهن، ویتامین های گروه B شامل ۶ و ۱۲، روی و ویتامین D نیاز دارد که در میوه ها و سبزیجات به وفور یافت می شوند.
سیب

سیب میوه ای شگفت انگیز است که انسان را از بسیاری از مشکلات عمومی سلامت، پوست و مو نجات می دهد. پوست آن سرشار از فیبر محلول و ترکیبات فنلی است. در کنار این ترکیبات یک منبع غنی از ویتامنی ها و آنتی اکسیدان به شمار می رود که همه برای سلامت مو ضروری هستند. بنابر این سعی کنید سیب را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید.هویج و سیب زمینی شیرین

هویج به دلیل تاثیری که در سلامت چشم ها دارد شناخته شده است اما ویتامین A موجود در آن رشد موها را نیز بهبود می بخشد و به درمان ریزش مو کمک می کند. سیب زمینی شیرین نیز منبع بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. کمبود ویتامین A ممکن است منجر به خشکی و خارش پوست سر شود.

پرتقال

پرتقال منبع عالی ویتامین C است که یک ماده اساسی برای داشتن موهای سالم و براق است. البته پرتقال فقط دارای ویتامین C نمی باشد بلکه منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها، منیزیم، فلاونوئیدها، بتاکاروتن، فیبر و سایر مواد معدنی است. جدا از خاصیت آنتی اکسیدانی، ویتامین C در تولید کلاژن پوست و حفظ ویتامین A و E نیز نقش دارد که برای رشد و سلامت مو موثر هستند.
توت فرنگی

توت فرنگی به دلیل مواد مغذی فراوانی که دارد همواره مورد توجه علاقه مندان به سلامت پوست و مو بوده است. توت فرنگی ها منبع خوبی از سیلیس هستند که به عنوان یک عنصر اصلی برای درمان ریزش مو و تحریک رشد مو عمل می کنند. علاوه بر این، توت فرنگی با داشتن ویتامین B و C به تقویت مو کمک می کند.
موز

موز یک میوه غنی از پتاسیم به همراه مقادیر زیادی ویتامین B، فیبر، منیزیم، پکتین و برخی مواد معدنی دیگر است که برای سلامتی کلی مو ضروری هستند. این میوه به حفظ ضخامت مو کمک می کند و تاثیر چشمگیری در جلوگیری از ریزش مو دارد.
موز حاوی مقدار زیادی ویتامین A است که برای سلامت مو بسیار ضروری است. تولید سبوم پوست سر به ویتامین A احتیاج دارد بنابراین موهای شما براق و سالم می ماند.
علاوه بر مصرف خوراکی با استفاده از موز و روغن زیتون می توانید یک ماسک موی عالی برای تقویت و درخشندگی موهای خود درست کنید.
پاپایا
در مورد فواید میوه پاپایا زیاد شنیده ایم، یکی از این فواید کنترل ریزش مو است. ماسک موی پاپایا یک راه حل فوق العاده برای جلوگیری از ریزش مو است. برای این کار یک پاپایا رسده را پوست بگیرید، دانه های آن را جدا کنید، آن را له کرده و با ۳ قاشق عسل مخلوط کنید، این مخلوط را روی موها و پوست سر پخش کنید و ماساژ دهید، پس از اینکه خشک شد با آب ولرم بشویید.
آلو
آلو مزایای شگفت انگیزی برای موها دارد. این میوه تابستانی منبع مهمی از بیوفلاونوئید، یک ماده مغذی کلیدی است که برای حفظ بافت همبند پوست سر و فولیکول های مو ضروری است.
اگر مشکل ریزش مو دارید به جای رفتن دنبال داروی آرایشی و بهداشتی و شامپوهای موجود در بازار از ماسک موی آلو استفاده کنید.
لیمو
لیمو یک میوه سرسار از ویتامین و آنتی اکسیدان است. گاهی اوقات شوره سر دلیل ایجاد خشکی پوست سر و ضعف ریشه موهای شماست. این مسئله مشکل ریزش مو را تشدید می کند.
لیمو میوه ای است که شوره سر را از بین می برد و باعث براق شدن موها می شود. شما می توانید پوست لیمو را درون روغن موی معمولی خود اضافه کنید یا آب لیمو تازه را با آب گرم مخلوط کرده و نیم ساعت قبل از حمام روی پوست سر و موها بمالید این مخلوط به درمان ریزش مو کمک میکند.
هلو
هلو نیز مانند سیب یک تقویت کننده طبیعی برای رشد مو است. هلو سرشار از یک استروئید طبیعی به نام بیوتین است که برای رشد موها ضروری می باشد. علاوه بر این روغن هسته هلو نیز برای تقویت رشد و پیشگیری از ریزش مو مورد استفاده قرار می گیرد.
ماسک هلو به تمیز کردن پوست سر کمک می کند که به نوبه خود باعث کاهش ریزش مو می شود.
انگور
انگور میوه دیگری است که می تواند جادوی خود را در درمان ریزش مو نشان دهد، همه ما در مورد تاثیر روغن هسته انگور در جلوگیری از ریزش مو شنیده ایم، خود میوه انگور نیز همین تاثیرات را دارد. آنتی اکسیدان ها، قندهای طبیعی و ویتامین های موجود در انگور باعث پیشگیری از ریزش مو می شوند.
گریپ فروت
این میوه یکی از مرکبات سرشار از مواد مغذی طبیعی است. گریپ فروت سرشار از ویتامین C است که برای مبارزه با انواع مشکلات پوستی مناسب می باشد. همچنین دارای آنتی اکسیدان هایی است که اثر اکسیدان ها را در لایه های پوست شما از بین می برد. از دیگر فواید این میوه افزایش گردش خون است که به کاهش ریزش مو کمک می کند.
در ادامه این لیست می توان از میوه هایی مانند هندوانه، گیلاس، گواوا، انواع توت ها، بلوبری، کیوی، آناناس و گردو نام برد.

سخن پایانی

برای داشتن موهای سالم، پیشگیری از ریزش مو و حتی درمان ریزش مو سعی کنید انواع مختلف میوه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا کمبود ویتامین ها و مواد مغذی بدن جبران شود.
آلودگی محیط، استفاده از محصولات شیمیایی و قرار گرفتن در معرض گرمای سشوار برای خشک کردن مو باعث بدتر شدن شرایط می شود. بنابراین در کنار مصرف مقادیر زیادی میوه می توان با رعایت موارد ذکر شده به مراقبت از مو کمک زیادی کرد.

این مطالب را نیز ببینید!

کتاب درسنامه مفاهیم و ابعاد جمعیت

درسنامه مفاهیم و ابعاد جمعیت به چاپ دوم رسید. جمعی از نویسندگان زیر نظر حجت ...