خانه / اخبار / جمعیت و باروری سالم / حبرگزاری مهر؛ تشریح فواید روزه‌داری از نگاه پزشکان دیگر کشورها

حبرگزاری مهر؛ تشریح فواید روزه‌داری از نگاه پزشکان دیگر کشورها

خبرگزاری مهر - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۹،‏ ۱۲:۰۳ کد خبر ۴۹۱۲۵۹۳

رئیس مرکز تحقیقات اقتصاد سلامت در گفتگو با مهر مطرح کرد؛

تشریح فواید روزه‌داری از نگاه پزشکان دیگر کشورها

خلیل علی محمدزاده در گفتگو با خبرنگار مهر، به ذکر نکاتی پیرامون روزه داری، فواید آن و نظر پزشکان دیگر ملت‌ها در خصوص نتایج روزه برای سلامت بدن پرداخت. مشروح این گفتگو را در ادامه می‌خوانید.

رئیس مرکز تحقیقات سیاستگذاری اقتصاد سلامت گفت: امسال ماه مبارک رمضان با سبک زندگی پیشگیرانه از بیماری کووید ۱۹ همراه شده است. از یک طرف افرادی که مسلمان هستند، به سن تکلیف رسیده اند، از سلامتی برخوردارند، بیمار به حساب نمی آیند، مسافر نیستند و عذری ندارند، واجب است تمام ایام این ماه را روزه بگیرند. از طرفی با توجه به اینکه کووید ۱۹ پاندمی است یعنی عالم گیر است و در اغلب کشورها اپیدمی است یعنی همه گیر است از جمله کشور ایران، باید در پیشگیری از این بیماری و جلوگیری از شیوع آن، مراقبت­های لازم به عمل آید. در واقع امسال صواب ناشی از پیشگیری از این بیماری هم به صواب روزه و عبادت­ ها و ادعیه ماه رمضان افزوده می ­شود. چرا که به فرموده مقام معظم رهبری؛ “هر چیزی که کمک کند به سلامت جامعه و عدم شیوع این بیماری، یک حسنه است و در نقطه‌ی مقابل هر چیزی که کمک کند به شیوع این بیماری، یک سیّئه است.”

وی با اشاره به نظرات پزشکان مختلف گفت: پزشکان اتفاق نظر دارند که نخوردن غذا به طور متناوب در روزه داری اسلامی، نه تنها عارضه ای در افراد سالم ایجاد نمی­ کند بلکه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش پاسخ ­های التهابی آسیب زا و بهبود واکنش بدن در موارد استرس و اضطراب می­ شود. در طب قدیم فیثاغورث، بقراط، حارث بن کلده (طبیب معروف زمان بعثت رسول اکرم (ص)) و ابن سینا برخی بیماری­ ها را با روزه درمان می­ کردند. حتی در قران هم آمده که وقتی امام حسن (ع) و امام حسین (ع) بیمار می ­شدند، خاندان نبوت نذر می­ کردند که سه روز، روزه بدارند.

این دانشیار دانشگاه با ذکر این مطلب که پزشکان فواید زیادی برای روزه داری بیان کرده ­اند، به برخی از آن ها اشاره نموده و گفت: دکتر الکسی سوفورین یک دانشمند روسی است او می­ گوید: در هنگام روزه داری جسم به جای غذا از ذخیره چربی که در مردان ۲۰ درصد و در زنان تقریباً ۳۰ درصد وزن بدن است، استفاده می ­کند و بدینوسیله با مصرف آنها و به وسیله روزه بدن خود را پاکیزه می­ کند. او همچنین می­ گوید: ۹۵ درصد بیماری­های مردم ناشی از پرخوری و سوءتغذیه است. پس در روزه داری یکی از اهداف عالی بهداشتی و درمانی یعنی تامین، حفظ و ارتقای سلامت بدن تحقق می یابد.

وی گفت: یک پزشک مصری می ­گوید: انسان با یک چهارم غذاهایی که می­ خورد، زنده می­ ماند و با سه چهارم بقیه، پزشکان امرار معاش می ­کنند. دکترگوتل پا هم می گوید: ۸۰ درصد بیماریها از تخمیر غذا در روده ­ها ناشی می­ شود که همه این بیماریها با روزه قابل اصلاح است. دکتر فروموزان روزه را شستشو کننده اعضای درون بدن معرفی می کند. ایشان می ­گوید به خصوص در روزهای اول روزه­ داری زبان باردار است، عرق بدن زیاد است، دهان بو می­ گیرد، گاه آب بینی جاری می­ شود. اینها همه نشانه شستشوی کامل بدن است پس از چند روز، بوی بد برطرف می­ شود، اسید اوریک کاهش می­ یابد. شخص احساس سبکی فوق­العاده می­ کند. در این حال اعضای بدن در حال استراحتند.

دکتر علی محمدزاده در ادامه اظهار داشت: مشاهدات علمی بین روزه داری و گرسنگی تفاوت­ هایی را نشان می­ دهد. روزه داری چون نوعی داوطلبی واقعی است، آرامش و آسایش درونی ایجاد می­ کند. همین وضع فکری، در هدایت اعمال متابولیک تمام بدن تاثیر اساسی دارد از جمله اینکه؛ روزه داری، قدرت انقباضی قلب و دفع چربی­ های زیاد را افزایش می ­دهد.

وی گفت: دکتر الکسیس کارل یک فیزولوژیست فرانسوی است. او می­ گوید: روزه داری با ایجاد گرسنگی، پروتئین­ ها و مواد چربی اندام­ ها را بسیج می ­کند که تمام مواد خالص خود را برای نگهداری تعادل محیط داخلی و قلب قربانی کنند و با ایجاد تشنگی، آب بافت ها را می ­گیرد و بدین ترتیب روزه تمام بافت های بدن را می­ شوید و آنها را نوسازی می­ کند.

وی همچنین افزود: دکتر مویل از فواید بهداشتی روزه داری به استراحت و نظم دستگاه گوارش اشاره می ­کند. او می­ گوید: روزه سبب می ­شود، بدن انرژی ذخیره خود را صرف دفع این مواد سمی کند. دکتر لوترنر آلمانی از روزه به عنوان بهترین فرصت برای فرم بخشیدن به بدن انسان نام می برد. به هر حال هر انسان سالم و یا بیماری محتاج روزه است و حالت مهتابی چهره روزه دار نشان از جوانی و نشاط در روزه داران دارد.

وی گفت: چرچیل روزه را راهی برای آرامش اعصاب می­ دانست او عادت داشت بعضا ۲۴ ساعت و حتی ۴۸ ساعت، غذا نخورد، تا بتواند راحت تصمیم بگیرد. ویل دورانت روزه را مایه تقویت اراده و تندرستی مردم معرفی می ­کند. در واقع روزه را عامل ارتقاء سلامت روان می ­داند. روزه داری عزتمندی و اعتماد به خدا را افزایش می­ دهد. دکتر اتوبوخنگر منشا روزه را در مرحله اول در تفکر و عمل معنوی و در مرحله دوم نوسازی بدن می ­دانست. لذا در یکی از پژوهش­ ها به این نتیجه می­ رسد در حالی که گرسنگی بیماری دیابت را وخامت می بخشد ولی روزه داری، دیابت غیر وابسته به انسولین را بهبودی می ­بخشد.

عضو فرهنگستان علوم پزشکی بیان داشت: مطالعات نشان داده است که اضطراب، افسردگی و افکار وسواسی و پارانوئیدی (سوءظن) با روزه داری بطور چشمگیر کاهش می­ یابد. همچنین فعالیت کلیه­ ها طبیعی می­ شود. غلظت هورمون­ ها به استاندارد نزدیک می­ شود. آرامش عصبی و روانی ایجاد می گردد. حملات قلبی و عروقی کاهش می ­یابد. کلسترول خوب بدن یعنی HDL افزایش پیدا می­ کند.

وی اظهار داشت: اما همانطور که روزه ماه مبارک رمضان بر هر مسلمان سالم واجب است، برعکس برای بیماران و اشخاصی که احتمال ضرر می­ دهند، تخلف از امر الهی و مستوجب عقوبت است. اساس تشخیص در مورد اینکه فردی روزه بگیرد یا نه؟ به نظر بنده بیشتر خود بیمار است مثلاً اگر پزشک به بیمار خود بگوید روزه مانعی ندارد، بگیر، ولی خود فرد متوجه شدت بیماری شود، نباید روزه بگیرد و برعکس. بطور کلی در مورد روزه نگرفتن بیماران نمی­ توان حکم کلی داد.

برچسب‌ها

این مطالب را نیز ببینید!

برنامه سلامت خانواده، چالش‌ها و راهکارها

بیست و هفتمین نشست شورای آینده‌نگاری، نظریه‌پردازی و رصد کلان سلامت: برنامه سلامت خانواده، چالش‌ها ...