خانه / آموزشی / سازمان و مدیریت بهداشت و درمان ایران / گزارش وزیر بهداشت در اجلاس EMRO

گزارش وزیر بهداشت در اجلاس EMRO

محورهای مهم سید حسن هاشمی وزیر بهداشت در شصت و یکمین اجلاس وزرای بهداشت عضو منطقه مدیترانه سازمان جهانی بهداشت

– سهم سلامت را از درآمد ناخالص ملی ۲ برابر کردیم

– به عنوان عضوی از کشورهای منطقه مدیترانه شرقی، بر خلاف موقعیت های برجسته و استراتژیک وابسته به جغرافیای سیاسی، ما با تهدیدهای بهداشتی مختلفی مواجه هستیم که ریشه در بی ثباتی های اجتماعی، محیطی و سیاسی دارند.

– بیماری های غیر واگیر ریشه در سبک زندگی نامناسب دارند

– این چالش ها باعث ایجاد مشکلاتی در امنیت بهداشتی، خطرات زیست محیطی ناشی از تغییرات آب و هوایی، ظهور عوامل گسترده تهدید کننده زندگی و ظهور مجدد بیماری های واگیر و همچنین بیماری های غیر واگیر که غالباً ریشه در سبک زندگی نامناسب دارند، می شود.

– همان طور که آقای دکتر روحانی در رقابت های انتخاباتی ریاست جمهوری خود وعده داد، پس از احراز مسئولیت ریاست جمهوری از شهریور ۲۰۱۳، سلامت را به عنوان اولویت اصلی دولت اعلام کرد که با حمایت مقام معظم رهبری و مجلس نیز همراه بود و این امر منجر به طرح تحول نظام سلامت با هدف دستیابی به پوشش همگانی سلامت شد.

– ما بودجه بخش نظام سلامت از تولید ناخالص ملی (GDP) را تقریباً دو برابر کرده ایم و سعی می کنیم این میزان را برای بخش سلامت حفظ کنیم.

– هم اکنون ۶ ماه از اجرای طرح می گذرد و همانطور که توسط مقامات ارشد سازمان جهانی بهداشت مشاهده و مورد تایید قرار گرفت، طرح تحول نظام سلامت، دستاورد های قابل توجهی در پی داشته است.

– تحت پوشش قرار دادن تقریبی همه شهروندان در بیمه سلامت با پوشش جدید بیمه برای ۷ میلیون نفر، کاهش پرداخت از جیب در بیمارستانهای دولتی از ۴۰ درصد به کمتراز ۱۰ درصد برای خدمات بستری، رایگان کردن زایمان طبیعی، حمایت و حفظ پزشکان در مناطق محروم، ارائه خدمات ۲۴ ساعته در بیمارستان های دولتی، افزایش دسترسی به بالگرد پزشکی در شرایط اضطراری و کاهش قابل توجه هزینه های فاجعه بار سلامت را از جمله دستاوردهای اجرای طرح تحول نظام سلامت در جمهوری اسلامی ایران است.

– نتیجه طرح تحول نظام سلامت، افزایش رضایتمندی مردم از خدمات بستری تا میزان ۷۳ درصد بوده است.به عنوان یک طرح جدید، تغییرات زیادی در زمینه تعرفه های خدمات پزشکی انجام داده ایم که باعث از بین رفتن شکاف بین گروه های مختلف ارائه دهندگان خدمات و افزایش دسترسی به خدمات شده است.

– طرح تحول نظام سلامت در بخش سلامت عمومی، با تغییرات گسترده در سیستم مراقبت بهداشتی اولیه (PHC) در مناطق روستایی و شهری کوچک نیز همراه بوده است.

– حدود ۹ میلیون نفر از جمعیت حاشیه نشین کشور تحت پوشش قرار گرفته‌اند، واکسن های جدید در برنامه واکسیناسیون کشوری قرار گرفته و برنامه ریزی برای بازسازی شبکه های مراقبت بهداشتی در زمینه پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر از طریق دسترسی بیشتر به پزشکان و ترویج خود مراقبتی به انجام رسیده است.

– وزارت بهداشت با چالش های فراوان برای به انجام رساندن ماموریت مان و دستیابی به اهداف مورد نظر مواجه هستیم، گفت: این وضعیت با موقعیت های اضطراری نظیر شیوع ابولا و ناآرامی های جاری منطقه ای و بین المللی در منطقه مدیترانه شرقی تشدید می شود.

– در حالی که ما در اینجا گرد هم آمده ایم اقدامات جاری خود را در زمینه HIV/ AIDS، ریشه کنی فلج اطفال، بیماری های غیر واگیر و عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، اهداف توسعه هزاره بعد از سال ۲۰۱۵ را مورد بررسی قرار دهیم، قرار دادن سلامت به عنوان اولین اولویت توسط دولتها، بیش از همیشه احساس می شود.

– اجرای برنامه جهانی سازمان جهانی بهداشت در زمینه کنترل و پیشگیری بیماری های غیرواگیر (۲۰۱۳-۲۰۲۰)، نیازمند نقش فعال سازمان جهانی بهداشت برای هدایت کشورهای عضو در قبال مسئله دشوار تغییر سبک زندگی، خصوصا تغییر رفتار است.

– جمهوری اسلامی ایران از تدوین طرح جامع در زمینه جمع آوری پیشرفت های حاصله و چالش های موجود در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی به عنوان سنگ بنایی برای تبادل تجربیات و ارائه الگوهای موفق تا سال ۲۰۱۷ استقبال می نماید.

–  به عنوان اولین گام، ما می توانیم همکاری در این فرایند را با ایجاد اتحادیه مراکز بیماریهای غیر واگیر در منطقه مدیترانه شرقی آغاز کنیم.

– موانع بسیاری در زمینه سلامت در منطقه ما وجود دارد که اجرای ابتکارات فوق الذکر را دشوار می سازد. با این حال، ما می توانیم با کمک یکدیگر، تغییرات را ایجاد نماییم.

– همگی در زمینه سلامت مسئولیت مشترک داریم

– همگی در زمینه سلامت مسئولیت های مشترک ولی جداگانه داریم. به غیر از مسائل مهم مورد تأکید در گزارش مدیر منطقه مدیترانه شرقی، ما ممکن است نیازمند به طرح مجدد این سوال اساسی باشیم که مناسب ترین سیستم سلامت که باید در کشورهای ما استقرار یابد، چیست؟

– مراقبت بیمارستانی و چالش های مدیریت مراقبت در سطوح دوم و سوم، داشتن بیمارستان های جدید و مدرن در راستای بهبود و پیشرفت در مراقبت های اولیه برای سالم تر نگه داشتن مردم، موضوعی نسبتا فراموش شده می باشد که سازمان جهانی بهداشت باید آن را مورد توجه بیشتری قرار داده و مساعدت های لازم را در این زمینه به کشورهای عضو ارائه دهد.

– همچنان، هزینه های مارپیچی مراقبت بهداشتی، افزایش سریع امید به زندگی و همچنان کاهش زاد و ولد و پیشرفت در تکنولوژی پزشکی منجر به وجود آمدن قشر سالمندانی شده است که عمر طولانی تر داشته و نیازمند مراقبت های گران قیمت و پیچیده می باشند.

–  کمک سازمان جهانی بهداشت به کشورهای عضو در زمینه فراهم آوردن کمک های مالی برای پوشش همگانی سلامت و هموار نمودن زمینه برای بیمه همگانی برای همه شهروندان، دو گام مهم در این راستا می باشد.

– سبک زندگی خاص، مانند عادات غذا خوردن و هنجارهای اجتماعی و فرهنگی در منطقه ما نیازمند ایجاد مکانیسم های ویژه ای است تا ما را از مراقبت های بهداشتی به سوی سلامت سوق دهد.

 

این مطالب را نیز ببینید!

پاسخ به سوالات کنفرانس مدیریت سلامت الکترونیک

نمونه سوالات کنفرانس مدیریت سلامت الکترونیک تهران، ۱۳ آذرماه ۱۴۰۲ فرهنگسان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ...