در كل با توجه به هزينه هاي بالاي دارو و درمان، در كمتر گوشه اي از جهان است كه مردم بدون حمايت هاي دولت بتوانند فكري به حال سلامت شان بكنند؛ پرداخت نزدیک به 65 درصد هزينه هاي درماني ايراني ها از جيب خودشان و بيمه نبودن 15 درصد از افراد باعث شده تا توجه ايراني ها به وضعيت سلامت شان هر روز كمتر شود و نگراني از سلامت ايراني ها كار را تا دادن وعده هايي از سوي وزير بهداشت، وقت براي تغيير اين رويه پيش برده است؛ وعده هايي كه حتي اگر عملي هم باشند، بايد سال ها بعد منتظر محقق شدن شان بمانيم. اگر مي خواهيد بدانيد كجاي كاريم، بد نيست نگاهي به اين نقشه بيندازيد.
چين ؛ سهم مردم ۴۰ درصد
گرچه امروز مردم چين ۴۰ درصد هزينه هاي درمان شان را مي پردازند اما دولت اين كشور اميدوار است كه تا سال ۲۰۱۵ پرداختي مردم براي درمان از ۴۰ درصد كنوني به ۳۰ درصد برسد. بالا بودن هزينه هاي درمان در اين كشور، يكي از مشكلات مردم چين است و دولت تصميم دارد كه در كمتر از ۵ سال آينده، از پس حل اين مشكل بر بيايند.
ژاپن ؛ سهم مردم فقط ۱۸.۷ درصد
سيستم بيمه درمان ژاپن دسترسي جامع به درمان را فراهم كرده و با وجود هزينه هاي بالاي درمان، باعث شده كه بيماران چندان نگران هزينه سلامت شان نباشند. ژاپني ها تنها 18/7 درصد از هزينه درمان خود را مي پردازند. در اين كشور حدود 1/5 ميليون تخت بيمارستاني وجود دارد كه يك سوم آن دولتي و مابقي خصوصي هستند. گرچه ۸۰ درصد بيمارستان هاي ژاپن خصوصي است اما بيمارستان هاي دولتي از كيفيت بسيار بالايي برخوردارند. دولت ژاپن با گرفتن ماليات به بيمه هاي عمومي كمك مي كند و به همين دليل است كه يكي از موفق ترين نظام هاي درماني را دارد.
آذربايجان ؛ مردمي بدون بيمه درماني!
پروفسور غيب الله، يكي از متخصصان بهداشت و درمان در جمهوري آذربايجان مي گويد، در اين كشور هيچ يك از شهروندان آذربايجان بيمه درماني ندارند و از اين رو نمي توانند از كمك هاي دولتي در اين زمينه بهرمند شوند. به همين دليل است كه شهروندان جمهوري آذربايجان مجبورند براي تشخيص بيماري و درمان خود به شهرهاي مرزي ايران مراجعه كنند.
ايران ؛ بيش از ۵۰ درصد با مردم است
گرچه كشور ما 5/6 درصد از توليد ناخالص داخلي خود را به سلامت اختصاص داده است و گرچه وزير بهداشت معتقد است پرداخت هزينه درماني توسط مردم بايد كمتر از ۳۰ درصد باشد اما متاسفانه امروز بيماران ما با احتساب بیمه های خصوصی نزدیک به 60 درصد هزينه درماني خود را پرداخت مي كنند. در حال حاضر نزدیک به 70 درصد از هزينه هاي درماني از جيب مردم پرداخت مي شود و بيمه هاي سلامت 18/6 درصد، دولت حدود 17/4 درصد و بيمه هاي خصوصي 7/3 درصد هزينه هاي درماني را پرداخت مي كنند. ۸۳/۱۶ درصد از مردم تحت پوشش هيچ بيمه اي نيستند و ۴/۵ درصد از مردم از ۲ دفترچه بيمه درماني يا بيشتر برخوردارند.
سوئد ؛ حداكثر ۹۰۰ كرون در سال
دولت بابت خدمات درماني و بهداشتي در سوئد يارانه مي پردازد. كودكان و نوجوانان زير ۱۸ سال از خدمات درماني رايگان در درمانگاه ها و پزشكان متخصص بهرمند مي شوند. در سوئد لازم نيست كسي بيش از مبلغ معيني براي خدمات درماني در طول يك سال بپردازد. در سال ۲۰۱۰ سقف حداكثر هزينه درماني ۹۰۰ كرون بوده است. اگر بيمار چنين مبلغي را بپردازد، يك كارت آزاد دريافت خواهد كرد. با اين كارت مي توان از خدمات درماني رايگان در باقيمانده سال برخوردار شد.
قطر ؛ ضعيف ترين خدمات درماني
قطر در ميان تمامي كشورهاي جهان، كمترين هزينه را صرف امور درماني مي كند. اين كشور تنها 1/8 درصد از جي دي پي را به اين امر اختصاص مي دهد و بعد از آن، برمه با در نظر گرفتن ۲/۲ درصد از اين درآمد، ضعيف ترين خدمات را در بخش درماني به مردمش مي دهد و تنها ۴ دلار براي سلامت هر يك از مردمش خرج مي كند.
تركيه ؛ مردم ۲۸ درصد هزينه مي كنند
۴۱ درصد از هزينه سلامت مردم تركيه با كمك ماليات تامين مي شود و شركت هاي بيمه تنها ۳۱ درصد در هزينه هاي درمان نقش دارند. مردم تركيه هم به طور متوسط رقمي حدود ۲۸ درصد از اين هزينه را مي پردازند. نظام بيمه تركيه با كمك بيمه هاي ملي و بيمه هاي خصوصي براي تامين رفاه مردم تلاش مي كند و جالب اينجاست كه دولت رقمي بيش از ۸۰ درصد هزينه هاي دارويي مردم را متقبل مي شود.
كانادا ؛بدون نياز به موسسات خصوصي ۲ .۳۰ درصد
كانادا يكي از پيشرفته ترين كشورهاي جهان در اين زمينه به حساب مي آيد. در اين كشور بيمه دولتي است و اغلب هزينه هاي پزشكي، بستري شدن، جراحي، عكسبرداري، واكسيناسيون و… را در بر مي گيرد. مردم كانادا تنها حدود ۳۰.۲ درصد از هزينه هاي درمان شان را از جيب خود پرداخت مي كنند و با توجه به كمك هاي دولتي، نيازي به وجود موسسات خصوصي بيمه ندارند.
كوبا ؛ سهم مردم فقط ۸.۵ درصد!
انگار دولت كوبا بيشتر از هر كشوري در جهان به فكر هزينه هاي سلامت مردمش است. پرداخت ۹۱.۵ درصد از اين هزينه ها توسط دولت كوبا، خيال مردم اين كشور از گراني خدمات درماني را راحت كرده است. در اين كشور به ازاي هر ۱۰ هزار نفر، ۶۷.۲۳ پزشك مشغول فعاليت هستند. كه اين آمار كوبا بيشترين تعداد پزشك را موظف به خدمت رساني به مردم كرده است.
كويت و امارات ؛ سهم مردم نهايتاً ۳۰ درصد
اوضاع در تمامي كشورهاي عربي مثل قطر نيست. براي مثال در كويت و امارات در ميان كشورهاي منطقه مردم كمترين سهم درمان را خود مي پردازند. در كويت به علت جمعيت كم و درآمد بالا مردم تنها ۲۲ درصد از هزينه هاي بهداشت و درمان شان را مي پردازند و در امارات هم تنها ۳۰ درصد از هزينه هاي درماني توسط مردم پرداخت مي شود. در ميان كشورهاي اسلامي، لبنان، مصر، ايران و اردن از كشورهايي هستند كه مردم شان بيشترين هزينه هاي درماني را از جيب خود مي پردازند. در حالي كه مردم لبنان ۷۲ درصد از اين هزينه ها را مي پردازند و مردم مصر ۶۲ درصد از پول درمان شان را از جيب خود مي دهند. مردم اردن هم با پرداخت ۵۱ درصد از هزينه هاي درمان از حمايت درست و موثر دولت در اين زمينه برخوردار نيستند.
ايالات متحده ؛ سهم مردم ۵۵.۳ درصد
گرچه ايالات متحده ۱۸.۹ درصد از سهم توليد ناخالص داخلي اش را به سلامت اختصاص داده است اما در اين كشور به خاطر جمعيت بالا، مردم حدود ۵۵.۳ درصد از هزينه هاي درمان شان را خودشان مي پردازند. از آنجا كه خدمت بيمه دولتي در ايالات متحده نمي تواند انتظارات شهروندان را برآورده كند، حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد از ساكنان اين كشور تحت پوشش بيمه هاي خصوصي قرار گرفته اند. البته دولت ۴۴.۷ درصد هزينه هاي درمان را مي پردازد اما بالا بودن اين هزينه ها باعث مي شود مردم دست به دامان بيمه هاي خصوصي شوند. در اين كشور افراد بالاي ۶۵ سال و كساني كه به بيماري هاي خاص يا بيماري هاي مزمن كليوي مبتلا هستند از طرف دولت تحت پوشش بيمه اي قرار مي گيرند كه ۹۵ درصد هزينه هاي درمان شان را مي پردازد. در ايالات متحده، هر شهروند به طور متوسط حدود ۸ هزار دلار براي سلامتش خرج مي كند. اين كشور و كشور سوئيس بيشترين هزينه را براي سلامت مردم شان متقبل مي شوند.
انگلستان ؛ اينجا بيمه اجباري است!
در كشور انگلستان، پوشش بيمه اجباري و همگاني است و سهم هر كس از پرداخت حق بيمه، با توجه به درآمد وضعيت شغلي اش مشخص مي شود. در اين كشور، ۸۰ درصد هزينه هاي بهداشت و درمان توسط ماليات تامين مي شود. از آنجا كه ۱۵.۹ درصد توليد ناخالص داخلي صرف هزينه هاي درماني مردم مي شود، ديگر نيازي نيست كه انگليسي ها براي درمان، پول زيادي بپردازند و تنها ۱۲ درصد مردم اين كشور با بيمه خصوصي مراحل درمان شان را طي مي كنند.
آلمان و فرانسه ؛هم خصوصي، هم دولتي
آلماني ها و فرانسوي ها هم با بيمه خصوصي و هم با بيمه دولتي تحت درمان قرار مي گيرند. بيمه دولتي اين دو كشور كه بيمه سلامت نام دارد، ۸۸ درصد از مردم اين كشورها را تحت پوشش قرار مي دهد و تنها 23/1 درصد از هزينه تمام شده درمان را خود مردم مي پردازند. پرداخت هزينه هاي جراحي، دارو، آزمايش، دندانپزشكي و معاينات پزشكي تنها بخشي از خدمتي است كه بيمه هاي دولتي به مردم آلمان و فرانسه مي رسانند و بيمه هاي حوادث، سالمندان و از كار افتادگي هم توسط بيمه دولتي انجام مي شود.
مجله سيب سبز/ لي لي اسلامي / با اندکی تغییر