خانه / آموزشی / ارزیابی خدمات بهداشتی و درمانی / کرونا و اقدامات نظام بهداشت و درمان ایران

کرونا و اقدامات نظام بهداشت و درمان ایران

سایت تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی | HCSM

انجام تحقیقات ویژه در کشور در مورد ترور بیولوژیک ویروس کرونا/ خودکشی‌ در اروپا افزایش پیدا کرده است/ آمریکا برای ایرانی‌ها اشک تمساح می‌ریزد

دکتر ایرج حریرچی معاون کل وزارت بهداشت، همچنان پای کار مدیریت بیماری کروناست.

 

دکتر ایرج حریرچی ظهر امروز در نشست خبری ویدئو کنفرانسی با خبرنگاران، اظهار کرد:‌ میانگین رفتار مردم ما نشان داد فرهنگ مردم ما بالاست و مردم به توصیه خدمت‌گزاران گوش می‌دهند، اما از تعدادی که سفر کردند و در اماکن عمومی حضور پیدا کردم، گله می‌کنم.

معاون کل وزارت بهداشت درباره اینکه آیا کرونا حمله بیولوژیک بوده است یا خیر؟ گفت: فرضیه ترور بیولوژیک را نمی‌شود منتفی دانست. الآن امریکا و چین هم ادعاهایی دارند و در کشور ستاد مربوطه در حال انجام تحقیقات جدی است.

حریرچی درباره درمان و واکسن کرونا گفت: اکثر درمان‌های استاندارد و توصیه‌شده برای کرونا، اختصاصی کرونا نیستند و آثار کوتاه‌مدت دارند. درمان‌های توصیه نشده یا بی‌تأثیر هستند یا مضر. کمترین زمان برای اینکه یک داروی اختصاصی برای کرونا بیاید یک سال تا ۱۸ ماه است. بهترین داروهای اختصاصی ویروس، ۴۰ تا ۵۰ درصد تأثیر دارد. پشت اکثر اخبار کشف داروی کرونا، تجارت است.

وی گفت: سایر بیماری‌ها بروز و شیوع آن‌ها در این ایام کم نشده است، اما نکته‌ای که در اورژانس‌ها می‌بینیم این است که مردم در موارد اورژانس مثل آپاندیس دیرتر مراجعه می‌کنند، بعد از ایام نوروز اگر کسی تنگی عروق قلب دارد باید آنژیوگرافی یا جراحی شود، حتماً مراجعه کند. آن دسته از افرادی که دارای بیماری‌های زمینه‌ای هستند باید به‌موقع به اورژانس مراجعه کنند.

وی گفت: حمایت از ۲ گروه را فراموش نکنیم، یکی خانواده‌هایی که از قبل با کمک زندگی می‌کردند و دیگر گروه‌هایی هستند که با کمک مردم زندگی می‌کردند البته دولت حمایت‌هایی داشته است، اما از مردم درخواست داریم که به کمک گروه‌های نیازمند بیایند.

معاون کل وزارت بهداشت گفت: خودکشی‌ها در اروپا افزایش پیدا کرده است اکنون که اعضای خانواده در خانواده دور هم هستند رعایت حال همدیگر را بکنند.

حریرچی تصریح کرد: در دوران کرونا پرداختی از جیب به دلیل خرید اقلام بهداشت افزایش پیدا کرده و برخی افراد به حالت وسواس رسیده‌اند و برای اماکن عمومی و داخل منزل ماسک را توصیه نمی‌کنیم و فقط در موارد ضروری از ماسک و مواد ضدعفونی استفاده کنید.

وی بیان کرد: مراجعه مردم به نظام بهداشتی و درمانی کاهش پیدا کرده که بخشی مربوط به امور زیبایی و دندانپزشکی است و نکته حائز اهمیت است که باید امور درمانی ضروری باید مورد توجه قرار گیرد.

معاون کل وزارت بهداشت اظهار کرد: ۹۸ درصد خدمات کرونا در بخش دولتی ارائه می‌شود و با حرکت به سمت عادی شدن باید خدمات ضروری را باید به مردم ارائه کنیم و از بخش خصوصی برای انجام امور درمان ضروری کمک خواهیم گرفت.

وی درباره سطوح مختلف قرنطینه اظهار کرد: ۴ سطح قرنطینه داریم که در سطح ایزولاسیون مبتلایان به کروناست و اصطلاح قرنطینه برای کسانی به کار می‌رود که مشکوک به ابتلا به کرونا هستند یا با فرد مثبت در تماس هستند و در متون پزشکی این مفهوم را دارد و قدم بعدی فاصله‌گذاری اجتماعی است تا تماس افراد را کم کنیم و از تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها شروع می‌شود و تا تعطیلی مراکز تجمع مثل بازارها و اماکن زیارتی و برخی مشاغل غیرضروری ادامه پیدا می‌کند و ما به میزان قابل‌توجهی از رفتار مردم راضی هستیم.

حریرچی گفت: در سطح چهارم که مردم آن را قرنطینه می‌دانند، در چین اعمال شده و LOCK DOWN صورت گرفت و امکان خروج از منزل میسر نیست و در فرانسه ۶ استثنا مانند حضور در محل کار ضروری، خرید از محل نزدیک منزل، امور پزشکی و مراقبت از کودک و سالمند و مراجعه به پارک‌ها برای ورزش و گردش حیوان خارجی قائل شدند و توصیه می‌کنیم الجزیره و بی‌بی‌سی انگلیسی را ببیند که از شکل قرنطینه گلایه داشتند که چرا فروشگاه‌ها تعطیل هستند.

معاون کل وزارت بهداشت ادامه داد: شیمی‌درمانی در مراکز درمان دولتی بدون وقفه ادامه دارد و در بیمارستان امام خمینی به صورت مستقل به بیماران خدمات‌رسانی می‌شود و درخواست داریم که هیچ بیماری در دوران کرونا درمان خود را رها نکند و ما اجازه نمی‌دهیم بیمارانی که استطاعت ندارند، به بخش خصوصی بروند و دچار فشار مالی شوند.

وی درباره تست در مراکز آزمایشگاهی خصوصی و دریافت هزینه‌های بالا در برخی مراکز گفت: ما در مراحل نخست از تست‌های اهدایی از سازمان جهانی بهداشت و چین استفاده می‌کردیم، اما اکنون برنامه داریم که از کیت‌های داخلی استفاده کنیم و از افراد مشکوک و اطرافیان افراد مثبت تست بگیریم و برنامه داریم تعداد تست‌ها را به ۱۵ هزار تست در روز برسانیم و از برخی آزمایشگاه‌ها کمک خواهیم گرفت و آزمایشگاه‌هایی که بیش از تعرفه هزینه دریافت کنند تخلف کرده‌اند و برخورد خواهند شد.

وی درباره تحریم‌های ظالمانه و ادعای کمک به مردم ایران اظهار کرد: آمریکایی‌ها اشک تمساح می‌ریزند ما انتظار نداریم به ما کمک کنند فقط موانع را از سر راه ما بردارند و اگر موانع برداشته شود با صادرات غیرنفتی و نفتی می‌توانیم منابع موردنیاز را تأمین کنیم و آمریکایی‌ها مانع‌تراشی می‌کنند و مانع از نقل‌وانتقال ارز برای خرید دارو و تجهیزات پزشکی می‌شوند و اگر این موانع برداشته شود بسیاری از مشکلات ما مرتفع می‌شود.

معاون کل وزارت بهداشت درباره وضعیت کرونا در استان گیلان که بیان کرد: استان گیلان جزء استان‌های پرشیوع ما بوده است. خوشبختانه بسیار خوشحال هستیم جاهای پرشیوع ما روند صعودی آن‌ها نزولی شده است. نه اینکه بیماری از بین رفته باشد. از نظر ما اگر بیمارستانی بیش از ۸۰ درصد تخت آن اشغال باشد، ما به آن شرایط بحرانی می‌گوییم. در گیلان در بیمارستان‌های شلوغ این وضعیت را داریم و در سایر بیمارستان‌ها تخت خالی داریم؛ اما نگران ورود بیماران جدید هستیم. زمانی به ما طعنه می‌زدند که از فرصت استفاده نکردیم؛ اما وضعیت ایتالیا و فرانسه و آمریکا و اسپانیا به‌خوبی نشان داد. فرصت و امکانات بیشتری داشتند، اما وضعیت مراقبت آن‌ها را دیدید. ما با تعداد تخت کمتر مراقبت بیشتری می‌دهیم.

وی در واکنش به جوسازی‌های رسانه‌های معاند در ابتلای خودش به کرونا و ضعیف نشان دادن سیستم سلامت اظهار کرد: اگر معاون وزیر بهداشت ایران مبتلا می‌شود، خارجی‌ها می‌گویند نمی‌تواند از خود مراقبت کند چطور می‌خواهد از دیگران مراقبت کند. چند هفته بعد وزیر بهداشت انگلیس مبتلا شد یکی از شبکه‌ها گفت وزیر بهداشت انگلیس هم مبتلا شد و نشان می‌دهد چقدر پای کار بوده است. البته ذات آن‌ها همین است.

ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا آمار دقیق شهدای پزشک و کادر درمان را دارید؟ گفت: آمار دقیق شهدای پزشک را به شکل روزانه استخراج می‌کنیم. در کشور چین هم در روزهای اول، تعداد ابتلای ناشی از کرونا در گروه پزشکی و پرستاری و پیراپزشکی از بیمارستان زیاد بود اما درنهایت در بیمارستان‌ها به حداقل رسید و ما شرمنده هستیم که ما هم مثل خیلی از کشورهای دیگر، در روزهای اول ماسک به میزان کافی و مناسب نداشتیم اما پزشکان و پرستاران ما پای کار بودند.

معاون کل وزارت بهداشت ادامه داد: چیزی که از آن می‌ترسیدیم و الآن قابل توجه نیست ولی خیلی مهم است، پایین بوده که پزشکان و پیراپزشکانی هستند که مبتلا شدند همچنین از افزایش هزینه‌های نظام سلامت نگران هستیم. با یک دوگانه متناقض روبرو هستیم. هزینه‌های بهداشت و درمان فوق‌العاده افزایش پیدا کرده، اما ۲ تأمین‌کننده اقتصاد هم دولت و هم خانواده‌ها درآمدشان کاهش پیدا کرده است.

حریرچی ادامه داد: با اقدامات انجام شده ظرفیت آی سی یو در ۶ سال گذشته بیش از ۵۵ درصد افزایش پیدا کرده است، الآن نزدیک به ۹ هزار تخت آی سی یو داریم و اگر به تعداد قبلی بود حتماً به مشکل برمی‌خوردیم، اکنون در سراوان هم آی سی یو داریم. دولت‌هایی مثل ایتالیا، اسپانیا، فرانسه، آلمان و انگلیس مورد سؤال هستند که چرا تخت‌های بیمارستانی و کارکنان را کاهش دادند. آمریکا برای نیویورک یک کشتی نظامی آورد که مریض‌های عادی را خالی و در داخل کشتی درمان کند. ما زمانی که بیماری اوج می‌گرفت نگران بودیم که ظرفیت بالایی بخواهیم اما در هیچ استانی بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت دولتی مصروف بیماران کرونایی نشد.

وی در پاسخ به این سؤال که چند نفر مشکوک به کرونا فوت شدند؟ گفت: در زمستان امسال در استان‌های متعدد شیوع بیماری آنفلوانزا H۱N۱ داشتیم که علائم ریوی آن با کرونا تداخل داشته است. این‌ها یک دسته از بیماران هستند که کرونا داشتند. قبل از ورود کرونا به یک کشور عفونت‌ها را سعی می‌شود با عفونت‌های ریوی دیگر تطابق داده شود. قبل از اینکه کرونا را در کشور تشخیص دهیم، قاعدتاً تعدادی بیمار بودند که با کرونا تطبیق داده نشدند.

معاون کل وزارت بهداشت درباره چرا باید بیماران خاص در بیمارستان‌ها باید هزینه شیمی‌درمانی را به جای ۶۰ هزار تومان، یک میلیون و پانصد هزار تومان پرداخت کنند، گفت: کسانی که درمان شیمی‌درمانی آن‌ها در بیمارستان‌های ما انجام می‌شد، درمان آن‌ها بدون وقفه انجام خواهد شد. مثلاً در مجتمع بیمارستانی امام خمینی انستیتو کانسر خدمات جراحی و شیمی‌درمانی را ارائه می‌دهد البته همیشه در تعطیلات عید خدمات کاهش پیدا می‌کرد.

وی ادامه داد: به‌هیچ‌وجه اجازه نمی‌دهیم بیمار سرطانی که در بیمارستان دولتی درمان سرطان می‌گرفت، به بخش خصوصی برود البته در این شرایط هستند که شناسایی می‌شوند، بیماران جدیدی پیدا می‌شوند، هرز چند رسیدگی دشوار است اما باید بگویم به خدمت به مردم افتخار می‌کنیم، کسانی که استطاعت بخش خصوصی را ندارند حتماً به بخش دولتی مراجعه کنند و پزشکان و پرستاران ما علی‌رغم مشکلات با افتخار خدمت خواهند کرد.

سایت مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی برای این مدیر شجاع و غیرتمند  و پزشک متخصص حاضر در صحنه و سایر مدیران مسئولیت پذیر و مخلص و همه مجموعه های پرتلاش بهداشتی و درمانی کشور در خط مقدم مبارزه با کرونا، آرزوی سلامتی و تندرستی می نماید.

این مطالب را نیز ببینید!

اهم اولویت‌های پیشنهادی فرهنگستان علوم پزشکی به دولت چهاردهم در حوزه سلامت

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۸ ۱۰:۰۸ در یکصد و نهمین نشست مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی با حضور ...