خانه / آموزشی / همایش مادران، پرچمداران جنگ نرم

همایش مادران، پرچمداران جنگ نرم

متن سخنرانی دکترخلیل علی محمدزاده

عضو هیات علمی دانشگاه و مدیر کارگروه جمعیت و تعالی خانواده بسیج جامعه پزشکی

در همایش مادران، پرچمداران جنگ نرم

سالن همایش های دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، 7 آذر ماه 1395

بسم الله الرحمن الرحيم

با عرض سلام خدمت عزيزان حاضر در جلسه؛ اعضاي پرافتخار بسيج جامعه پزشكي و مهمانان و مدعوين ارجمند و تبريك ايام مبارك سالگرد تشكيل بسيج مستضعفين.

نام و ياد و خاطر امام راحل، شهدا، آزادگان، جانبازان و رزمندگان جنگ تحميلي را گرامي مي‌داريم و از خداوند متعال توفيق مي‌طلبيم كه همواره در خط رهبري انقلاب اسلامي، حافظ دستاوردهاي اين نهضت عظيم حسيني باشيم.

تشکل بسيج روزي نهال نازکی بود، دشمنان مي‌خواستند آن را از ريشه بزنند و ریشه آن را بسوزانند – چون هدف آنها از بين بردن انقلاب اسلامي بود – اما در سايه ايمان به خدا و اخلاص و بصيرت مردم و به ويژه جوانان پرشور و پاي كار بسيج و اراده مصمم رهروان خط امام (ره) روز به روز اين نهال تنومندتر شد. دشمنان اسلام در جنگي سخت، 8 سال بسيج را زير شديدترين ضربات خود قرار دادند، در عرصه‌هاي مختلف آن را تحريف و تخريب کردند، اما بسيج با آگاهي و هوشياري ايستاد و در دفاع از انقلاب و رهبري انقلاب و آرمان‌هاي انقلاب، يكپارچگي و انسجام و تك صدايي خود را به رخ دشمنان انقلاب كشيد و لحظه‌اي هم و اندكي هم پا عقب نگذاشت. دشمن هنوز هم دست بردار نيست، همچنان به دنبال ريشه‌كني بسيج است ولي آن نهال نازک، امروز يك درخت تناور است. يك شجره طيبه به معناي واقعي است. خداوند در آیه 24 سوره ابراهیم می فرماید:

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرَةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاءِ

آيا نديدي چگونه خدا “كلمه طيبه” و گفتار پاكيزه را به درخت پاكيزه تشبيه كرده كه ريشه آن در زمين ثابت و شاخه آن در آسمان است؟!

در ادامه آيه می فرماید:

تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا وَيَضْرِبُ اللَّهُ الْأَمْثَالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ

هر زمان ميوه خود را به اذن پروردگارش می دهد و خداوند براي مردم مثل‌ها مي‌ زند. شايد متذكر شوند و پند بگيرند.

امام عزیز در آخرين پيام خود در آستانه سالگرد بسيج مستضعفين در دوم آذر ماه 1367، بسيج را “شجره طیبه” توصیف کردند، فرمودند: بسیج شجره طيبه و درخت تناور و پرثمري است كه شكوفه‌هاي آن بوي وصل و طراوت يقين و حديث عشق مي‌دهد.

یا در همان پیام در فرازی دیگر در اهمیت جایگاه بسیج در جنگ نرم می فرمایند: اگر بر كشوري نواي دلنشين تفكر بسيجي طنين انداز شد، چشم طمع دشمنان و جهانخواران از آن دور خواهد ماند والا هر لحظه بايد منتظر حادثه ماند.

در طی این سالها به اندازه‌اي كه بسيج از نظر مديريتي تقويت شده، به مقداري كه بسيج ابزارها و فن‌آوري‌هاي بيشتري پيدا كرده، به ميزاني كه توان و گسترش و مهارت اين تشكل و اعضاي آن بيشتر شده، دشمني دشمنان نيز بيشتر شده است. دشمن از بسيج و بسيجيان همواره سيلي خورده است بنابراين فكر كرده است كه با طراحي جنگ نرم و تمرکز و سرمایه گذاری در آن، حالا مي‌تواند شكست خود در جنگ سخت را جبران كند.

خواهران عزيز امروز هجمه دشمن در عرصه جنگ نرم بسيار گسترده و همه جانبه است. آنها به پيروزي در اين جبهه سخت اميد و دل بسته‌اند.

يكي از موضوعاتي كه دست اندركاران اين همايش تكليف كرده‌اند در اين جلسه راجع به آن صحبت كنيم، جنگ نرم است. محور اول سخنان بنده در باره تفاوت‌هاي جنگ سخت و جنگ نرم است. مقام معظم رهبري در مقايسه اين دو جنگ تعابير جالبي بكار برده‌اند كه من در مطلع بحث به آن ها اشاره مي‌كنم.

مي‌فرمايند: در جنگ سخت جسم‌ها به خاك و خون كشيده مي‌شوند، روح‌ها پرواز مي‌كنند به بهشت. مثال به روز براي جنگ سخت، شور و شوقي است كه رزمندگان مدافع حرم براي جنگ با تروريست‌ها دارند و در دفاع از مظلومان و نبرد با ستمگران، سينه خود را آماج گلوله‌هاي دشمن مي‌كنند.

ايشان درباره جنگ نرم نیز مي‌فرمايند: اگر دشمن در جنگ نرم غلبه كند، جسم‌ها پروار مي‌شوند و سالم مي‌مانند، ولي روح‌ها مي‌روند به قعر جهنم.

پس جنگ نرم خطرناك‌تر و پيچيده‌تر و به ظاهر كم‌هزينه‌تر از جنگ سخت است و عرصه آن نیز گسترده تر است، فضاي مجازي و شبهه افكني‌ها و انكارهايي كه از اين طریق، نسبت به اسلام، قران، انقلاب، نظام اسلامی و معارف ديني روا مي‌دارند، تنها يكي از هزاران عرصه در اين جنگ است.

آن كسي كه امروز آماده جنگ سخت با دشمن مي‌شود، عرصه جنگ نرم دشمن را شناخته، عمق آن را فهميده، فلذا براي نابودي دشمن در جنگ سخت نيز آماده شده است. ولي كار ما كه روبرو و گاهاً گرفتار عرصه‌هاي و کمینگاه های مختلف جنگ نرم هستيم، بس دشوار است، بصيرت و فهم بالايي لازم داريم، بايد از درون خود را تقويت كنيم. بايد انگيزه‌هاي ايماني خود را حفظ و ارتقاء دهيم. باید حلقه های معرفتی تشکیل دهیم. باید به یکدیگر در این میدان کمک کنیم. بايد فرامين و رهنمودهاي رهبري را هوشمندانه، عملياتي كنيم.

يكي از تفاوت‌هاي اساسي جنگ نرم با جنگ سخت، روش تهاجم آن است. در جنگ سخت دشمن نظامي و امنيتي عمل مي‌كند، بمباران مي‌كند، موشك پراني مي‌كند. به خاك و خون مي‌كشد. ويراني به بار مي‌آورد، تخريب مي‌كند، خشونت مي‌ورزد. در جنگ سخت عمل تا حدودی آشكار و عكس‌العمل نیز واضح است. جنگ است دیگر، سروصدا وجود دارد. مرتب انفجار رخ می دهد و هر بی خبری را هم، خبردار می کند. جهت دشمن، مسير دشمن و جبهه دشمن معلوم است. ولي در تهديد نرم دشمن در حوزه‌هاي فرهنگي، اجتماعي، اقتصادی و سياسي و سایر حوزه ها به تدریج نفوذ و یا ورود مي‌كند و جان و روح انسانها را هدف قرار مي‌دهد. جنگ نرم از روش القاء و اقناع بهره مي‌گيرد و آرام، نامحسوس و كم سروصدا عمل مي‌كند. به تعبير مقام معظم رهبري جنگ نرم چون موریانه، به مرور و به تدریج مغز ستون را می خورد و خیمه را می اندازد.

يكي ديگر از تفاوت‌هاي جنگ نرم با جنگ سخت، نتايج و پيامدهاي ناشي از آن است. در جنگ نرم پيامدها نيز نرم‌افزاري است. دشمن بر انتخاب‌ های ما تاثیر مي‌گذارد. كاري مي‌كند كه ما تصميم دلخواه او را بگيريم، دنبال آن است كه الگوي رفتاري ما تغيير كند و هويت فرهنگي ما سلب شود. تهديد نرم معمولاً عكس‌العمل چندانی را برنمي‌انگيزاند.

هدف نهایی و مشترك دشمن در هر دو جنگ، فروپاشي يك نظام و يا تغيير اصول و رفتار و راهبردهاي يك نظام است. اگر صحنه کنونی را بخوبي ببينيم، عمق جنگ نرمي كه دشمن با ابزارها و امكانات خود و به شيوه‌هاي مختلف از طريق ماهواره‌ها و فضاي مجازي و شبكه‌هاي داخلي و نفوذي خويش به راه انداخته است را به خوبي خواهيم ديد.

يكي از اهدافي كه دشمن در جنگ نرم دنبال مي‌كند، تاثيرگذاري بر افكار عمومي جامعه است، دنبال اين است كه اخبار را به شكلي هدفمند و كنترل شده، آن طور كه خود مي‌خواهد در بين مردم رواج دهد. البته اين شيوه ديرينه‌ي نظام سلطه براي استحاله فرهنگي است.

يكي ديگر از اهداف جنگ نرم، تخريب و سياه نمايي اركان نظام و ارائه تصويري ناكارآمد از عملكرد نظام است. مرتب القاء مي‌كنند كه نظام اسلامي ناتوان است، اگر نظام در اداره کشور ناتوان است، پس این همه توانایی که از او سر می زند و در حفظ و اداره کشور موثر واقع می شود و ترفندهای داخلی و منطقه ای و حتی جهانی او را تحت تاثیر قرار می دهد، از کجا ناشی می شود. در جنگ نرم استحاله سياسي یک هدف استراتژیک است که دشمن برای دستیابی به آن استراتژی هایی تدوین کرده است.

از ساير اهدافي كه دشمن در جنگ نرم دنبال مي‌كند، القاي جو ناامني و بي‌اعتمادي و ايجاد رعب و وحشت در بين مردم و مسئولين است. مثلاً مطرح مي‌كنند كه اگر فلان كار را بكنيد، سايه فقر و جنگ از كشور شما رخت برمي‌بندد. آنها مي‌خواهند ما را وادار به تسليم و عقب نشيني كنند.

اختلاف افكني در صفوف مردم و مسئولين و بي‌تفاوت كردن نسل جوان به مسائل مهم كشور -مانند مسائل خانواده، مسائل منطقه و اندیشه های رهبری- و تبليغات سياه به روش‌ها و بهانه‌هاي گوناگون نيز از ساير اهدافي است كه در تهديدهاي نرم دنبال مي‌شود و شما براي هر كدام از اين محورهايي كه عرض شد، مثال‌ها و مصاديقي را سراغ داريد كه با توجه به ضيق وقت من ديگر به جزئيات آنها نمي‌پردازم.

با توجه به عنوان همايش، بنده از اين مقدمه و مقايسه‌اي كه بين جنگ سخت و جنگ نرم مطرح شد، استفاده مي‌كنم تا در محور دوم و آخر عرايضم به اين سوال جواب دهم كه چرا دشمن در جنگ نرم براي دختران، زنان و مادران جايگاه و اهميت خاصي را قائل شده است؟

يكي از اهداف جنگ نرم دشمن، استحاله خانواده است. دشمن از وجود خانواده سالم كه نقش تربيتي خود را در تقويت باورهاي معنوي و مقابله با استحاله فرهنگي و سياسي و اجتماعي به نحو موثر و بارزي ايفاء كند، در رنج و عذاب است و به طرق مختلف مي‌كوشد خانواده را از مسير درست و اصیل خود منحرف كند و كميت و كيفيت خانواده را هدف قرار داده است. فرمانده جبهه‌هاي مبارزه با جنگ نرم در خانواده، معمولاً زن است. بنابراين يكي از اهداف تهديد نرم دشمنان اين است كه نقش همسري و نقش مادري و نقش تربيتي و سازنده زن در خانه و جامعه را تحقير كنند و آن را تنزل دهند.

بخش عمده ای از  تلاش ها در جنگ نرم اين است كه هويت از زن مسلمان گرفته شود. از جمله اهداف شومي كه در برنامه‌هاي ماهواره‌اي و شبکه های مجازی دنبال مي‌كنند، به ابتذال كشاندن زن و جدايي او از خانواده و ايجاد تزلزل در خانواده و از اين راه نابودي پایه های سلامت جامعه است. در جنگ نرم، دشمنان اسلام با تمام قوا و ابزارها و امكانات مي‌كوشند كه ديدگاه اسلام درباره زن در جامعه شنيده نشود و یا عقب مانده و کهنه معرفی شود و برعكس ديدگاه شکست خورده غرب درباره زن كه بر اصالت لذت و دنياگرايي و بي‌اخلاقي و بي‌بندوباري و فمنيسم استوار است، اشاعه يابد. دشمنان پيوسته تلاش مي‌كنند زنان جامعه را به مقابله با ديدگاه اسلامي درباره زن تشويق كنند. آنها به وضوح مي‌گويند: اگر بتوانيم زن را در جوامع اسلامي از عزت و كرامتي كه اسلام براي او قائل شده، دور سازيم، و اگر بتوانيم خانواده را دچار دگرگوني كنيم، ديگر جامعه اسلامي، مردان بزرگي در آغوش پرمهر مادران پرورش نخواهد داد.

چرا در جنگ نرم، مادر هدف قرار گرفته است؟ به خاطر اينكه نقش مادري، نقش برجسته و تربيتي است. از دامن زدن، مرد به معراج مي‌رود. زن نخست معلم انسان است. مادر كارخانه انسان سازي است. مادر كانون احساسات و عواطف و محبت در خانواده است. مادر شخصيت كودكش را شكل مي‌دهد. مادر نقش بي‌بديلي در رشد و تعالي جامعه دارد. مادر فرزندان را ارشاد مي‌كند. مادر فرزندان را رهبري مي‌كند. مادر در مدیریت، رهبری و ارشاد اعضای خانواده، انساني متحمل است. مادر مایه آرامش و امنیت خانواده است. اين مادران و همسران شهيدان دفاع مقدس را ببينيد كه چه فرزندانی را در دامن خود پرورش دادند و چه زيبايي‌هايي را آفريدند و چگونه از گذشت و ايثار فرزندان آنها، امروز مدافعان حرم جوانه زده است. شهدای ما ستاره های فروزانی هستند که با رجوع به آن ها می شود، راه را پیدا کرد. در غبارآلودگی فتنه ها کافی ست به وصیت نامه آنها مراجعه کنیم، جهت حرکت و راه اصیل انقلاب را خواهیم شناخت، چون آن ها گوش شان و هوش شان و حواس شان همه به کانون رهبری بود، تا ببینند از آن کانون چه فرمانی می رسد. مادران انقلاب چنین فرزندانی را تربیت کرده اند.

در جنگ نرم دشمن به دنبال آن است؛ زن مادر نباشد. زن فرزند تربيت نكند. زن شوهرداري نكند. زن مکمل همسرش نباشد. زن در مرکز خانواده قرار نگيرد، حتی به تعداد فرزندآوری زن نیز حساسیت شدید دارند. در فرزندپروری او هم دخالت می کنند. به چه دليل؟ چون اگر مادر پرچمدار مقابله با جنگ نرم شود، جنگ نرم دشمن به شكست سختی مي‌انجامد.

جنگ نرم، كاركرد خانواده اسلامي را هدف قرار مي‌دهد و براي اين منظور اول مي‌خواهد فرمانده خانه و خانواده را بزند. چون دشمن مي‌داند نقش زن در حفظ بنيان خانواده و تربيت نسل و بيداري جامعه، نقش بالايي است. دشمن به تجربه دريافته است، اگر سبك زندگي ايراني و اسلامي را تغيير دهد، سبك زندگي خانواده تغيير مي‌كند و خانواده از مسیر اصيل خود منحرف مي‌شود و در پي آن جامعه نيز از جاده اسلاميت و معنويت دور مي‌شود. رتبه مادر در سبک زندگی خانواده، وزن و ضریب بالایی دارد.

به زعم بنده امروز زنان جامعه ايراني، بيش از هر زمان ديگر مورد طمع دشمنان اسلام هستند. چون به بركت انقلاب اسلامي در عرصه‌هاي علمي، فرهنگي و اجتماعي خيلي فعال و تاثيرگذارند. در دانشگاه‌ها، بيمارستان‌ها، مدارس، عرصه‌هاي ورزشي، هنري و در تخصص های گوناگون و محیط های کسب و کار و كارآفريني بحمدالله خانم‌هاي موفق و سرآمد فراوانند. دشمنان وقتي اين همه زن مسلمان تحصيل كرده و موثر در پيشرفت جامعه اسلامي را مي‌بينند، احساس خطر مي‌كنند، فلذا بر حجم تهديدات و توطئه‌هاي خود مي‌افزايند.

من فكر مي‌كنم خانم‌هاي جامعه ما به چنان سطح بالایی از تكامل علمي و معنوي رسيده‌اند كه در هيات‌هاي انديشه‌ورزي كه مقام معظم رهبري به عنوان جايگزيني براي اتاق فكر غربي‌ها ذكر كرده اند، مي‌توانند بنشينند، قوت‌ها و ضعف‌هاي دروني جامعه را ببيند، فرصت‌ها و تهديدهاي بيروني را خوب بشناسند و با برنامه‌ريزي و ارائه راهكارهاي مناسب، رسالت خود را در مقابله با جنگ نرم دشمنان كه با تكيه بر زور و تزوير و پول و امكانات عظيم تبليغي و عمليات پيشرفته رسانه‌اي دنبال مي‌شود، به نحو مطلوبي انجام دهند و به راستي پرچمدار شايسته جامعه در نبرد خطرناك نرم جريان شيطاني بر عليه نظام اسلامي باشند.

از تصديعي كه دادم عذرخواهي مي‌كنم. اميد كه خداوند متعال اسم ما را در دفتر زرين تشكيل بسيج، اين لشكر مخلص خدا كه پرورش يافتگان آن نام و نشان در گمنامي و بي‌نشاني گرفته‌اند، ثبت و ضبط نمايد و ما را در دنيا و آخرت شرمنده شهيدان قرار ندهد و ما را قدردان مقام معظم رهبري و مجري و پي‌گير فرامين ايشان قرار دهد. همه شما را به خداوند متعال مي‌سپارم.

این مطالب را نیز ببینید!

اهم اولویت‌های پیشنهادی فرهنگستان علوم پزشکی به دولت چهاردهم در حوزه سلامت

پنجشنبه ۱۴۰۳/۰۶/۸ ۱۰:۰۸ در یکصد و نهمین نشست مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی با حضور ...