دكتر خليل علي محمدزاده عضو هيئت علمي دانشگاه
فرآيندهاي مختلف طرح تحول سلامت نياز به تكميل و حمايت دارد
دكتر خليل علي محمدزاده عضو هيئت علمي دانشگاه در گفتگو با سرویس سلامت تسنیم، توجه به ابعاد مختلف سلامت را از برجستگي هاي دولت يازدهم ذكر كرد و گفت: برنامه تحول سلامت در صورت تثبيت و استمرار در كاهش ميزان سزارين نقش اساسي ايفا خواهد كرد.
وي تلاش براي اعتبار بخشي بيمارستان ها را از جمله برنامه هاي جامع كيفيت معرفي كرد و گفت: از ملاك هاي ضروري درجه اعتبار بخشي بيمارستان ها براي سال 93، در كنار وضعیت و عملکرد بخش اورژانس، عملكرد مناسب بيمارستان ها در زمينه ترويج زايمان طبيعي و كاهش روند سزارين، نيز لحاظ شده است.
وي با اشاره به اينكه نرخ سزارين در كشور حداقل بايد به نصف ميزان فعلي تقليل يابد، گفت: بر اساس برنامه تحول سلامت، ميزان سزارين در کشور 25 تا 30 درصد تعیین شده است، که حد مطلوب زیر 15 درصد است.
اين استاد دانشگاه ميزان كاهش سزارين در هدف گذاری سال 93 را، 10 درصد عنوان كرد و خاطر نشان ساخت : براي متخصصين نيز الزام شده كه بيش از 50 درصد زايمان هاي خود را به صورت طبيعي انجام دهند.
وی گفت: متاسفانه در سزارین انتخابی، برزیل، ایران، چین و مکزیک گوی سبقت غیرمجاز را ز دیگر کشورها ربوده اند که این اقدامی برخلاف اصول و قواعد پزشکی و سلامتی است.
وي آموزش و مشاوره صحيح، رعايت حريم خصوصي مادر باردار و فضاي مناسب فيزيكي در بلوك هاي زايمان و رفتار هاي خوشايند در بيمارستان هاي دولتي و خصوصي را در ترويج زايمان هاي طبيعي، بسيار مهم ذکر كرد و اظهار داشت: هنوز در اين زمينه ها اشكالات فراواني وجود دارد و اصلاحاتي بايد صورت گيرد.
وي اظهار داشت: بدون تحول در آموزش دانشگاه ها، اميد و رويكرد به ارتقاء ارائه خدمات مامايي و زايمان طبيعي كمتر مي باشد.
وي افزود: بايد جايگاه ماما در كنار متخصص زنان و زايمان در قالب تيم خدمات زايمان ديده شود تا بدون هيچ نگراني براي مادر باردار، در هر لحظه اي از فرآيند زايمان نياز به سزارين توسط متخصص مسئول تشخيص داده شد، اين كار به طور معمول پي گيري شود.
دكتر خليل علي محمدزاده، ترويج زايمان هاي بدون درد و زايمان هاي در آب را در ايجاد انگيزه براي مادران باردار موثر دانست و بيان داشت: براي اين منظور بايد مشوق هاي لازم براي متخصصان و تسهيلات مناسب براي بيمارستان ها در نظر گرفته شود.
وي گفت: در تكميل طرح تحول نظام سلامت در زمينه کاهش سقط جنين، بازنگری در برنامه تنظيم خانواده و ارائه خدمات ناباروری نيز باید برنامه هاي مدون مشابهي تدوين و به مرحله اجرا درآيد
وي توجه به نظام ارجاع، نظام تامين مالي بیمارستان ها، نظام خدمات هتلينگ، بيماري هاي ويژه و خاص، پزشك مقيم، دارو و تجهيزات پزشكي، كاهش پرداخت مستقيم از جيب مردم و پايش نظارت بر عملكرد را از جمله ویژگی های طرح تحول در نظام سلامت خواند و تصریح کرد: پرداختن به سلامت عمومی، تقویت بيمه ها براي ارائه خدمات برحسب نياز و ايجاد زير ساخت های لازم در بیمارستان های مناطق محروم نیز از محورهای مهمی است که باید مورد اهتمام قرار گیرد.
وي پايش عملكرد و نظارت در بيمارستان ها، دانشگاه ها و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي را به منظور تحقق اين امر، ضروري دانست و گفت: در حوزه سلامت به طور عام “مديريت بدون برنامه ريزي”،”برنامه ريزي بدون اجراي درست و نظارت همه جانبه و مداوم” و “اجرای بدون دسترسی به منابع لازم و پایدار و نیروی انسانی ماهر” و به طور خاص “بی اعتنایی به فرهنگ سازی و ارتقای رفاه اجتماعی” و ” درمان گری صرف بدون توجه به بهداشت و آموزش، مشاوره و پیشگیری از بیماری ها” حکم کوبیدن آب در هاون را دارد.
وي تخصيص مناسب و به موقع اعتبارات به بيمارستان ها و نظارت بر هزينه كرد آنها در راستاي اهداف برنامه را در اجراي طرح تحول سلامت يك نياز اساسي توصيف كرد و گفت: از اين حيث كم و بيش نگراني هايي هست كه اميد است مرتفع شود.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اينكه هنوز در سطح متخصصان و اقشار مختلف مردم درباره جزئيات و گاهي حتی در كليات اين برنامه، شناخت و آگاهي هاي لازم وجود ندارد، اظهار داشت: متخصصان و بیمارستان ها بايد به مفاد اين برنامه توجيه و به اجراي آن متعهد باشند و به شيوه هاي مختلف و به ويژه در مدارس، کارخانجات، ادارات و رسانه ها، بايد موضوعات مهم برنامه در بين عموم مردم تشريح و تبيين شود.
وی در خاتمه گفت: باید به روزی برسیم که تحول همه جانبه در بخش سلامت در بیمارستان های دولتی و خصوصی به طور یکسان اجرا شود و آثار آن در جامعه هویدا باشد.