دكتر خليل عليمحمدزاده در كارگاه مديريت استراتژيك
مديريت استراتژيك رمز مانايي و پويايي سازمانهاست.
دكتر خليل عليمحمدزاده عضو هيأت علمي دانشگاه در جمع روسا و معاونين واحدهاي دانشگاهي استان همدان با اظهار اين مطلب كه مديريت استراتژيك يك وظيفه مهم و بلندپايه است، گفت: از ويژگيهاي اين سبك مديريتي توجه دقيق به توزيع منابع در سازمان و نگاه چند بعدي به پديدههاي مهم در سازمان و محيط است.
وي كه در كارگاه مديريت استراتژيك سخن ميگفت، فرايند مديريت استراتژيك را فرايندي هماهنگ كننده بين منابع داخلي سازمان و فرصتهاي خارجي آن توصیف نمود و اظهار داشت: در صورتي كه استراتژيك فكر كردن و عمل كردن به صورت يك عادت مديريتي درآيد، سازمانها در مسير تحول مستدام قرار خواهند گرفت.
وي مديريت را محور و قطب اداره جامعه خواند و اظهار داشت: مهمترين كار در مديريت، برنامهريزي و مهمترين كار در برنامهريزي، اتخاذ تصميم است.
وي تصميم گيري را داراي سه ركن، آگاهي از شرايط موجود و جمع آوري اطلاعات، استفاده از تجارب و وقايع گذشته و قدرت تحليل و فهم آنها و نيز مشورت كردن به منظور روشن شدن واقعيتها و كسب نظر اجماع آگاهان و دانايان در آن زمینه ذكر كرد و اعلام داشت: اگر چه ملاحظات جهاني به طور مجازي بر روي تمام تصميمات استراتژيك اثر ميگذارند و تجارت الكترونيك از ابزارهاي حياتي در این نوع مديريت است، لكن محيط طبيعي، موضوع مهم استراتژيك است.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اين مطلب كه امروزه بيش از هر زمان ديگري اداره امور سازمانهاي مختلف وابسته به مديريت استراتژيك است، گفت: تدوين استراتژيها، اجراي استراتژيها و ارزيابي آنها سه مرحله مهم در مديريت استراتژيك ميباشند.
وي منظور از اجراي استراتژيها را، بسيج كاركنان و مديران براي به عمل درآوردن استراتژيهاي تدوين شده، اعلام كرد و گفت: اجراي استراتژيها مستلزم توسعه فرهنگي است كه طي آن محتوي برنامهها تقويت ميگردند، ساختار اثربخش سازماني پيريزي ميشوند، تلاشهاي بازاريابي معلوم مي گردند، سيستمهاي اطلاعاتي به وجود آمده و مورد استفاده قرار ميگيرند، بودجه بندي صورت ميگيرد و بين عملكرد سازمان و جبران خدمات كاركنان رابطهاي معقول برقرار ميگردد.
وي فعاليتهاي عمده در جريان ارزيابي استراتژيها را شامل بررسي عوامل داخلي و خارجي كه پايه و اساس استراتژيهاي كنوني ميباشند، محاسبه و سنجش عملكردهای واقعی و اقدامات اصلاحي، عنوان نمود و گفت: ارزيابي استراتژيك از آن رو قابل اهميت فوقالعاده است كه هرگز موفقيت امروز سازمان، ضامن موفقيت در آينده نيست و سازمانهايي كه مغرور و محصور وضعيت كنوني خود باشند و آينده بيني لازم را نداشته باشند، محكوم به فنا هستند.
دکتر علی محمدزاده كار اصلي مديريت استراتژيك را در مرحله اول، نگاه به سازمان از زاويه رسالت سازماني ذكر کرد و اظهار داشت: در همين مرحله ارزشهاي سازمان، دورنما و اهداف سازماني نيز تدوين ميگردند.
وي يكي از بخشهاي مهم در مرحله تدوين استراتژيها را تحليل محيطي دانست و گفت: در تحليل محيط خارجي، فرصتها و تهديدها و در تحليل محيط داخلي، قوت ها و ضعف ها در كانون توجه قرار گرفته و فهرست ميشوند.
وي جايگاه استراتژيها را در سطح پائينتر از سياستهاي كلي و نيز جايگاه سياستها را در سطح پائينتر از استراتژيها اعلام كرد و گفت: سياستها همان استراتژيها هستند كه در زمان معين اجرا ميشوند. به عبارت ديگر به كمك سياستها، دو مرحله تدوين و اجراي استراتژيها به همديگر پيوند مييابند.
وي افزود: در سطح پائينتر از سياستها، تاكتيكها یا راهکارها قرار دارند كه روشهاي بكارگيري ابزارها تلقی ميشوند.
وی با اظهار اين نكته كه مديران اصلي استراتژيك، مديران ارشد سازمان هستند، گفت: در سازمانهاي بزرگ و پيچيده مانند دانشگاه آزاد اسلامي، باید مديران استراتژيك هم در بالا و هم در پائين سلسله مراتب مديريت قرار گیرند.
وي در ادامه اضافه كرد: براي آنكه فرايند اداره استراتژي به خوبي جريان پيدا كند، بايد كساني كه برنامهها را اجرا ميكنند، همانها برنامه ها را طراحي و تدوين كرده باشند.
وي با اعلام اين مطلب كه استراتژيستها در سازمانها عناوين مختلف شغلي مانند مديرعامل و رييس هيات مديره و … دارند، بيان داشت: روساي دانشگاهها، روساي دانشكدهها و مديران گروههاي آموزشي در دانشگاهها به كرسيهاي استراتژيك تكيه دادهاند و داراي سه مسئوليت اصلي، شامل ايجاد يك بستر براي تحول، ايجاد تعهد و احساس مالكيت در سازمان و نهايتاً ايجاد توازن بين ثبات و نوآوري ميباشند.
وي كه در كارگاه دو روزه مديريت استراتژيك و در جمع مديران واحدهاي دانشگاهي استان همدان، مباحث خود را با مشاركت فكري اساتيد و صاحب نظران حاضر در جلسه پيش ميبرد، گفت: در سازماني كه براي تصميمگيري از روش مبتني بر مديريت استراتژيك استفاده ميشود، منابع سازمان يعني منابع مالي، فيزيكي، انساني و فنآوري بايد براي اولويتهايي كه به وسيله اهداف ساليانه تعيين شدهاند، تخصيص يابند.
شايان ذكر است كه در افتتاحيه اين كارگاه دكتر سعيد جامه بزرگي رييس دانشگاه آزاد اسلامي استان همدان طي سخنان مهمي سه مولفه محدوديت منابع، فضاي رقابتي و تغييرات پرشتاب شرايط محيطي را لازمه انجام مديريت استراتژيك اظهار كرد و خاطرنشان شد: واحدهاي دانشگاهي استان با رصد شرايط بايد سازمان دانشگاه را در برنامهريزي به سوي وضعيت مطلوب ياري نمايند.
وي اشتياق به حضور مدیران ارشد دانشگاهها در كارگاه مديريت استراتژيك را دليلي بر نياز به اين رويكرد و نگاه متعالي براي شناسايي مشكلات و رفع آنها دانست و گفت: ما در تدوين برنامهريزيها و اجرا و ارزيابي آنها به اين روش اندیشه ورزانه، منعطف، خلاق و ساختارمند مدیریتی نیازمندیم و باید این را به مرور به سبک مدیریتی خود تبدیل کنیم.
دوشنبه 23 اسفند 1395 – 15:26
http://www.ana.ir
خوش به حال روسا و مدیران دانشگاه همدان که از محضر دکتر علی محمدزاده فیض بردند. آقای دکتر با بیان شیوا و روان و با پرهیز از بکاربردن اصطلاحات زمخت لاتین به شیرینی حق مطلب را در خصوص مدیریت استراتژیک ادا کرده اند و حاضران را به فیض کامل رسانده اند. مطالب ارائه شده توسط استاد کاملا روان و ساده و قابل فهم بود.
با سلام و احترام و تشکر از ابراز لطف جنابعالی