مقدمه :کيفيت قدمتی بيش از 60سال در سازمان مديريت خدمات بهداشتی ـ درمانی دارد . بيشتر کشورها الگوهای برتری سازمانی را به عنوان رويکردی برای اجرای مديريت جامع کيفيت و در نتيجه بهبود عملکرد و تحول در سازمان به کار می گيرند . مطالعه حاضر به منظور بررسی الگوی برتری سازمانی در نظام بهداشت و درمان کشورهای منتخب و ارائه الگو برای ايران انجام شده است.
روش بررسی : اين پژوهش به صورت مقطعی ـ مقايسه ای در سال 82-1381 به منظور طراحی الگوی برتری سازمانی برای بخش بهداشت و درمان ايران انجام گرفت . جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه در دو مرحله صورت گرفت. پرسشنامه ها از نظر اعتبار و روايی ارزيابی شده است و در اين پژوهش با مقايسه الگوهای برتری سازمان کشورهای امريکا ، انگليس ، استراليا و کانادا الگويی متناسب برای ايران طراحی گرديده و 25نفر از متخصصان ، اين الگو را با روش دلفی آزمون و نهايتاً الگوی نهايی را ارائه کرده اند .
يافته ها : بيشترين امتياز در الگوی آمريکا به رهبری در الگوی انگليس به نتايج مشتری ، در الگوی استراليا به رهبری و ابتکار و در الگوی کانادا بر تمرکز بر کارکنان اختصاص داشته است. معيارهای اصلی الگوی نهايی ، پس از آزمون دلفی عبارت بود از : رهبری ، برنامه ريزی استراتژيک ، تمرکز بر مشتری ، کارکنان ، فرهنگ سازمانی ، اطلاعات و تحليل آن، فرآيندها ، منابع و عملکرد سازمانی ، رهبری ، فرهنگ سازمانی و تمرکز بر مشتری به ترتيب مهمترين معيارهای اصلی در الگوی نهايی بودند .
نتيجه گيری : توانمند سازی مديران ، تقويت فرهنگ سازمان ، تشويق خلاقيت و يادگيری و ارائه خدمات براساس نيازها و انتظارات مشتری و در نتيجه رضايت مشتری ، بايد بيش از پيش مورد توجه قرار گيرد .
واژههای کلیدی: عوامل اساسی TQM، مفاهیم محوری، الگوهای برتری سازمانی
http://jha.iums.ac.ir